Ruiner i Homs i Syrien.
1 av 3
Förstörelse i Homs i Syrien. Foto Katja Magnusson/Sveriges Radio
Kvinnor som köar för mat i Syrien
2 av 3
Kö för mat i Syrien. Foto Katja Magnusson/Sveriges Radio
Ruiner i Kobane i Syrien.
3 av 3
Kobane i Syrien efter striderna. Foto Katja Magnusson/Sveriges Radio

Skört eldupphör inlett i Syrien

"Artillerielden och flygbombningarna har tystnat för första gången på länge"
1:37 min

Vid midnatt började ett temporärt eldupphör gälla i Syrien. Under natten verkar vapnen också ha tystnat i stora delar av landet, men FN varnar för att eldupphöret kan komma att brytas. Under morgonen rapporterades att två personer har dött i en bilbomb i Hama-provinsen.

För första gången på mycket länge verkar flygbombningarna, artillerielden och skottlossningen ha tystnat i stora delar av Syrien under natten. Men det är en mycket bräcklig tystnad. Sent i går kväll antog FN:s säkerhetsråd enhälligt en resolution om eldupphör. I natt talade FN:s särskilde Syriensändebud om att ge syrier hopp.

– Efter fem år av konflikt kan det finnas ett hopp om ett slut, sa Staffan De Mistura på videolänk inför FN:s säkerhetsråd. Men han varnade också för att man kan förvänta sig incidenter och brott mot eldupphöret.

Bara timmarna innan eld upphöret skulle träda i kraft intensifierades våldet med flygbombningar av rebellkontrollerade områden och strider i stora delar av landet.

Hittills har fler än 250 000 syrier dödats och 11 miljoner har drivits på flykt inom eller utom landet. 

Eldupphöret har förhandlats fram under ledning av Ryssland och USA. Terrorklassade grupper som IS och al-Qaidas syriska gren Nusrafronten ingår inte i överenskommelsen. Rysslands president Vladimir Putin har sagt att Ryssland kommer att fortsätta attackera terroristgrupper. USA:s president Barack Obama uttryckte sig försiktigt.

– Om eldupphöret genomförs och det är ett stort om, kan det göra att våldet minskar och att lidande syrier kan nås av hjälp och mat, sa president Obama.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".