Danmarks miljöminister Eva Kjer Hansen avgår Foto: FRANDSEN FINN/TT
1 av 2
Danmarks miljöminister Eva Kjer Hansen avgår Foto: FRANDSEN FINN/TT
Lars Lökke Rasmussen och Eva Kjer Hansen
2 av 2
Foto: Henrik Montgomery / TT, Björn Lindgren / TT

Danmarks miljöminister avgår

1:15 min

Danmarks miljö- och livsmedelsminister Eva Kjer Hansen avgår, och undanröjer därmed är den akuta risken för regeringskris i Danmark.

Jag vill inte stå i vägen för regeringen Lars Lökke Rasmusen, Danmark behöver borgerlig sammanhållning, skriver Eva Kjer Hansen i ett pressmeddelande i dag på förmiddagen strax efter att hon på Twitter meddelat att hon avgår.

Hon satte därmed fingret på konfliktens kärna - antingen avgår hon eller riskerar hela danska regeringen falla och Danmark stå inför nyval.

Krisen började i tisdags när ett av regeringspartiet Venstres stödpartier - De Konservative - meddelande att de inte längre hade förtroende för miljö- och livsmedelsministern Eva Kjer Hansen.

Anledningen till det var att man upplevde att ministern vilselett Folketinget och utmålat nya lantbrukslagar som mer miljövänliga än vad de var. Något ministern vägrade att erkänna.

Med ett av regeringens stödpartier emot sig fanns plötsligt en majoritet för en misstroendeomröstning i nästa vecka. Statsminister Lars Lökke Rasmussen har trots det vägrat att sparka sin minister och hotat med nyval om inte Konservative tog tillbaka sitt misstroende.

Men i dag på förmiddagen stod det klart att hans försök att förmå Konservative att ändra sig inte hade lyckats. Och strax efter avgick ministern. Den akuta risken för regeringskris i Danmark är därmed undanröjd, men det är en politiskt stukad statsminister som regerar vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista