Det har varit en engagerad valrörelse i Spanien, med fyra partier som slåss i toppen. Foto: TT Montage: Sveriges Radio
Fyra partier som slåss i toppen. Foto: TT Montage: Sveriges Radio

Värsta tiden i spansk politik på flera decennier

"Situationen är mycket komplicerad och oförutsägbar"
2:18 min

I Spanien är besvikelsen stor hos många väljare över att landet fortfarande två månader efter parlamentsvalet inte lyckats bilda en regering. Fristen går i veckan ut för Socialistpartiet att samla stöd.

Investerare avvaktar nu och situationen är mycket osäker. Den värsta tiden i spansk politik på flera decennier, enligt vissa medier.

– Det är beklagligt att vi inte har en regering, ingen som styr landet, tycker Fernandoi Andújar som säljer skinka i den stora saluhallen Mercado de San Miguel i Madrid.

Han är orolig för att de ekonomiska problemen ska växa och att landet ska nå en ny bottennivå. Den politiska kartan kastades om i valet i december när nya partier kom in i parlamentet. Makten hade växlat i över trettio år mellan två partier. Det är bara några dagar kvar till omröstningen om socialistledaren Pedro Sanchez som ny premiärminister.

– Det ser nästan omöjligt ut att få tillräckligt med stöd från tillräckligt många partier, enligt politiska journalisten Carmen Moraga på El Diario.

Socialistpartiet PSOE har ingått en överenskommelse med nykomlingen det liberala mittenpartiet Ciudadanos, men det räcker inte. Det ser omöjligt ut för flera partier att samarbeta i nuläget.

Hoppet om förändringar och dialog kan istället bli ett stort misslyckande i spansk politik. Investerare avvaktar och börsen är skakig.

Tidningen El Mundo beskriver tiden nu som den värsta i spansk politik på tre decennier. Högerpartiet Partido Popular fortsätter vid makten men utan samma möjligheter till beslut och partiet skakas av nya korruptionsskandaler. Det kan nu gå mot ett nytt val i slutet av juni.

– Situationen är mycket komplicerad och oförutsägbar, säger journalisten Camen Moraga.

Det är långt ifrån säkert att resultatet efter ett nytt parlamentsval skulle göra det lättare att bilda en regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".