Välutbildade personer kommer tvingas att ta enklare jobb i stället för att satsa på något inom sitt yrke på med det nya förslaget, tror kritikerna.
Välutbildade personer kommer tvingas att ta enklare jobb i stället för att satsa på något inom sitt yrke på med det nya förslaget, tror kritikerna. Foto: TT

Stark kritik mot förslag om tillfälliga uppehållstillstånd

2:15 min

Regeringens lagförslag om tillfälliga uppehållstillstånd får hård kritik från flera stora remissinstanser på både fack- och arbetsgivarsidan. Välutbildade personer kommer tvingas att ta enklare jobb i stället för att satsa på något inom sitt yrke, tror kritikerna.

Ursula Berge som är samhällspolitisk chef på akademikerförbundet SSR tycker att förslaget borde skrotas.

– Gör man inte det måsta man i alla fall ta bort de värsta felen i det här förslaget. Till exempel att man bara får permanent uppehållstillstånd om man skaffar jobb inom ett år, vilket omöjliggör snabbspåren eller att komplettera sin utbildning på egen hand. Högre utbildning borde kunna jämställas med ett arbete. Då skulle det vara lönt att satsa på att komplettera sin utbildning, säger Berge.

Det är bråttom att få igenom regeringens lagförslag. Den sjunde mars ska remissvaren vara inne men redan nu är kritiken alltså hård. Regeringen hoppas att lagändringen ska träda i kraft före sommaren.

Uppehållstillstånd ska då ges ett år i taget till en stor del av de personer som flyttar till Sverige utan något jobb. Efter ett år riskerar de att tvingas lämna landet.

Det skapar en stressig situation för akademiker som flyr till Sverige, tror Ursula Berge på SSR.

– Det kommer inte finnas en sportslig möjlighet för en akademiker som kommer hit att kunna komplettera och validera sin utbildning och få en inkomst inom ett år så att de kan få ett permanent uppehållstillstånd, säger Berge.

Den som bara får ett tillfälligt uppehållstillstånd kommer få det svårare att ta anhöriga till Sverige. Ursula Berge tror därför att en lagändring kommer leda till att välutbildade personer som flyttar till Sverige i högre grad kommer välja enklare jobb.

– Det leder till att personer med lägre utbildning aldrig kommer ha en chans på svensk arbetsmarknad om vi har läkare och lärare och samhällsvetare som kör taxi och jobbar i hemtjänsten. De jobba ska andra personer ha i första hand, säger Berge.

Även fackförbundet TCO är starkt kritiskt mot förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd och planerar att ta upp det med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, skriver Dagens Industri. På arbetsgivarsidan stämmer organisationen Företagarna, med vd Günther Mårder, in i kritiken.

– Det kan bli så att en högutbildad tar ett enkelt jobb i stället för att ta ett eller två år som behövs för att verifiera sina kunskaper och etablera sig som till exempel läkare. Det kan på så sätt bli en dränering på kunskap, säger Günther Mårder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista