T.h. Roger Haddad och t.v poliser.
Liberalerna vill återinföra beredskapspoliser, det vill säga tidigare värnpliktiga som hjälper polisen vid behov, och som avskaffades 2012. Foto: TT

L kritiserar regeringens rättspolitik

1:18 min

Efter Polisens i Västs besked om att den omfattande grova våldsbrottsligheten i regionen har lett till att färre vardagsbrott klaras upp kommer nu Liberalerna med kritik på regeringens rättspolitik. 

– Liberalerna vill främst att beredskapspolisen återinsätts men också att regeringen återupptar den nedlagda utredningen om polisens arbetsuppgifter, att de måste renodlas så att man kan fokusera på det brottsförebyggande arbetet, men också se till att till exempel trafikbrott, villainbrott ska kunna hanteras, säger Roger Haddad som är Liberalernas rättspolitiska talesperson.

En rad grova brott gjorde, enligt Polisen i väst, att framför allt trafikbrott, narkotikabrott och stölder prioriterades ner under 2015. Liberalerna vill återinföra beredskapspoliser, det vill säga tidigare värnpliktiga som hjälper polisen vid behov, och som avskaffades 2012.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att det inte är aktuellt att återinföra beredskapspoliser. Vad gäller utredningen om renodling av polisens uppgifter så är den enligt Ygeman avslutad och ska nu omsättas i praktik, genom att bland annat ta bort arbetsuppgifter polisen har med djurhållning.

Ygeman utesluter inte en resursförstärkning av polisen, men tror att man under 2016 kan vänta sig fler uppklarade vardagsbrott än förra året.

– Jag tror att vi kommer att se en polis som kommer att kunna engagera sig mer i vardagsbrotten eftersom man har gripit över 40 gängkriminella, säger Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista