Bilden visar några miljöpartister som sitter och diskuterar runt ett bord i en konferenssal på Kockum Fritid, Malmö, under Miljöpartiets dialogkonferens. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Miljöpartistiskt grupparbete pågår på Kockum Fritid i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Sargade miljöpartister i dialog om flyktingpolitiken

1:53 min

Efter hård intern kritik mot begränsningarna i flyktingpolitiken som Miljöpartiet gått med på samlas i dag miljöpartister till ”dialogkonferens” med partiledningen. Tanken är att ta fram förslag för hur Sverige ska klara av att kunna ta emot fler människor på flykt.

I Malmö, Västerås och Härnösand och via nätet samlas idag miljöpartister från hela landet i en konferens med sin partiledning. Efter regeringens beslut i höstas att tillfälligt lägga om den svenska flyktingpolitiken till EU:s miniminivå har kritiken varit hård inom partiet. 

– Tillfälliga uppehållstillstånd för barn är bland den sämsta någon svensk regering har fört. Det är riktigt illa, säger Nils Karlsson (MP), kommunalråd i Malmö. 

Tanken med dagens konferens är att blicka framåt och få fram konkreta politiska förslag för hur Sverige ska klara att ta emot fler asylsökande, om Migrationsverkets högsta prognos om 150 000 nya asylsökande i år blir verklighet. 

– Nu måste politiken handla om hur ser vi då till att människor som har kommit och människor som kommer får en möjlighet att inte bara komma hit och bo på ett asylboende, utan faktiskt snabbt få vara med och bidra, säger Gustav Fridolin (MP), språkrör och utbildningsminister. 

I olika grupparbeten under dagen diskuteras hur man kan få fram till exempel fler bostäder och göra vägen till jobb snabbare för nyanlända. Försämringarna i flyktingpolitiken är svåra för många miljöpartister att acceptera. En av kritikerna är Märta Stenevi, regionråd i Skåne. Hon tycker ändå att det är värt det att partiet sitter kvar i regeringen. 

– Så länge vi sitter i regering har vi möjlighet att driva och påverka etableringspolitiken, vi har möjlighet att driva jämställdhetsfrågor, vi har möjlighet att driva sysselsättningsfrågor, vi har möjlighet att driva en grön omställning, säger Märta Stenevi (MP). 

Miljöpartiet betonar att de försämringar man gått med på ska upphöra, lagen ska gälla i tre år. Samtidigt konstaterar partiets gruppledare Maria Ferm, som även är talesperson i migrationsfrågor att det finns en risk att tillfälliga lagar permanentas. 

– Just därför är det oerhört viktigt att vi arbetar för att höja kapaciteten i mottagandet, och skapa system som är skapade efter verkligheten. Verkligheten är att många människor tvingas fly. Då behöver vi ha system som är rustade för både för tider då det kommer många och tider då det kommer få, säger Maria Ferm (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista