Protester utanför FN:s lokaler i Genève. Foto: Fabrice Coffrini/TT.
Foto: Fabrice Coffrini/TT.

IS-attack under eldupphör i Syrien

1:45 min

Vid midnatt utlystes eldupphör i Syrien, på många håll i landet har våldet minskat, men överenskommelsen är mycket skör. Under dagen har IS utfört flera attacker i Syrien.

Men om eldupphöret skulle hålla är det den största framgången sen kriget började.

Krigströtta syrier har idag fått en liten andningspaus, när vapnen tystnat i delar av landet. Ryska stridsflygplan kommer inte att utföra några flygbombningar i Syrien idag. Men redan finns rapporter om flera brott mot den bräckliga överenskommelsen om eldupphör. Ahmad Deiri är tidigare medlem i det lokala styrande rådet på rebellsidan i Aleppo och arbetar nu för ett brittiskt företag.

– Idag och i morse har vi inte hört ljuden av flygplan här i Aleppo berättar Ahmad inifrån staden. Men han beskriver att våldet intensifierades runtomkring Aleppo timmarna före eldupphöret.

På regimssidan i huvudstaden Damaskus vaknade företagaren Anas al-Jazayri av en explosion i morse.

– Det var en stor explosion men nu är det lugnt igen, säger Anas al-Jazayri. Men han förväntar sig att striderna fortsätter runt Damaskus eftersom regeringen sagt att det finns medlemmar från terrorstämplade Nusrafronten på landsbygden utanför.

– De kommer inte stoppa attackerna mot Nusrafronten tror företagaren Anas.

De terrorstämplade grupperna IS och al-Qaidas syriska gren Nusrafronten ingår inte i överenskommelsen om eldupphör och såväl Ryssland som den syriska armén har sagt att striderna mot terrorgrupper kommer att fortsätta.

Rebeller befarar att det innebär att också andra rebellgrupper angrips. Idag har IS attackerat kurdiska styrkor i gränsstaden Tal Abyad och flera civila har dött efter en bilbomb i staden Salmiyah i västra Syrien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista