Statsminister Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra
Foto: Nora Lorek / TT och Janerik Henriksson/TT

Moderaterna störst i Svensk väljaropinion

2:29 min

Moderaterna har större stöd bland väljarna än Socialdemokraterna. Det visar Svensk väljaropinion - en sammanvägning av de största opinionsundersökningarna som Novus gör för Ekot.

För socialdemokraterna är det andra mätningen i rad där partiet ligger under 25 procent - och på samma nivå som under den värsta krismånaden med förre partiledaren Håkan Juholt.

– Det har varit ett utmanande år, där vi inte har lyckats att sätta våra frågor i fokus - det vill säga arbetslösheten, få till en bättre skola, men också att göra välfärden bättre för alla, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin. 

– Vi har i alla fall inte lyckats koppla ihop migrationsfrågan med jobben och skolan.

Hur ska ni vända på utvecklingen?

– Det ska vi göra genom att skapa förändring i verkligheten - till exempel ta bort bortre parentesen i sjukförsäkringen, som regeringen har fatta beslut om och genomfört. Men framförallt ska vi se till att arbetsmarknaden blir bättre och ännu fler kommer ut i jobb, säger Carin Jämtin.

Novus februarimätning visar att skillnaden mellan de två stora partierna är liten, Moderaterna får 25,3 procent, Socialdemokraterna 24,5. Men Moderaterna är mitt inne i en uppåtgående trend.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé tror att framgången beror på partiets nya migrationspolitik.

– Allt fler ger nu stöd till Moderaterna för att Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus och att vi måste få ordning i ekonomin och fler enkla jobb.

Är det så att ni håller på att ta tillbaka väljare som har gått till Sverigedemokraterna?

–Ja, Moderaterna har ju tagit tag i invandringsfrågan och jag tror att många också känner att Moderaterna är ett mer regeringsdugligt parti än Sverigedemokraterna, säger partisekreterare Tomas Tobé.

Just Sverigedemokraterna hade haft en stadig uppgång i Svensk väljaropinion, fram till förra månaden. I den här mätningen minskar partiet från 19 till 17,9 procent av väljarstödet.

Kristdemokraterna får 3,5 procent och partiet har varit under riksdagsspärren i ett helt år nu.

Bäst i denna mätning går det för Vänsterpartiet, som ökar från 6,9 till 7,4 procent. För de andra partierna är rörelserna minimala.

När det gäller fördelning mellan blocken är alliansen fortsatt större än de tre rödgröna partierna tillsammans, fyra procentenheter större.

Men de rödgrönas nedgång i de senaste månadernas mätningar har avstannat. För första gången sedan i september kan de rödgröna glädjas åt en uppgång, om än blygsam, från 37,3 till 37,7 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista