Hillary Clinton hälsar på supporters under valnatten.
1 av 3
Hillary Clinton hälsar på supporters under valnatten i South Carolina. Foto: Gerald Herbert
Hillary Clinton tar en selfie med supporters under valnatten i South Carolina.
2 av 3
Hillary Clinton tar en selfie med supporters under valnatten i South Carolina. Foto: Gerald Herbert
Hillary Clinton.
3 av 3
Hillary Clinton efter en stora valsegern. Foto: Nicholas Kamm/TT. Foto: NICHOLAS KAMM

Clinton vann en förkrossande seger

1:26 min

Hillary Clinton vann en förkrossande seger i natt i delstaten South Carolina över sin medtävlare, senator Bernie Sanders, om vem som ska blir det demokratiska partiets presidentkandidat i höst. 

Clinton vann med nästan 50 procentenheter, 74 procent mot Sanders 26.

– Trots vad ni hör, vi behöver inte göra Amerika starkt igen, det har det aldrig upphört att vara. I stället för att bygga murar, måste vi riva hinder,
sa Hillary Clinton i sitt segertal med tydlig adress till det republikanska partiets ledande kandidat Donald Trump.

Hillary Clintons övertygande seger i primärvalet i South Carolina, där hon fick tre fjärdelar av demokraternas röster, stärker henne på väg mot supertisdagen i övermorgon när ett dussintal delstater ska säga sitt, därav flera sydstater med afro-amerikanska väljare som föredrar Hillary Clinton framför senator Bernie Sanders, hennes medtävlare om demokraternas nominering.

Den förra utrikesministern vann brett i South Carolina, och skördar resultatet av många års engagemang i delstaten, där hon har hjälp att maken Bill Clinton är populär och att de demokratiska väljarna ser henne som arvtagare till president Barack Obamas politik.

Utmanaren Bernie Sanders tänker inte ge upp, även om det ser allt svårare ut för honom att kunna vinna nomineringen. Han är stadd vid god kassa och har entusiastiskt stöd att fortsätta.

Oavsett hur det går, lät det på honom i natt som att han ändå är nöjd med insatsen att ha vitaliserat partiets vänsterflygel och kunnat påverka Hillary Clinton, som varit segertippad allt sedan valkampanjen började.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista