Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg.
1 av 5
Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg är en av kritikerna till Regeringens förslag. Foto: Jonas Ekströmer/TT
En vakt i korridoren på Kronobergshäktet i Stockholm
2 av 5
En vakt i korridoren på Kronobergshäktet i Stockholm. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT
Isoleringscell på häktet i Huddinge. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
3 av 5
Isoleringscell på häktet i Huddinge. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.
Häktescell på Kronobergshäktet. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix
4 av 5
Häktescell på Kronobergshäktet. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix
Man i häkte.
5 av 5
Foto: Adam Ihse/TT.

Anne Ramberg: Oacceptabelt att antalet häktade barn ökar

1:11 min

Antalet häktade barn och ungdomar har ökat under flera års tid. Nya siffror från åklagarmyndigheten som tidningen Svenska dagbladet tagit del av visar att 140 personer mellan 15 och 17 år satt häktade förra året. Många av dem hölls isolerade. 

Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, är kritisk.

– Man kan konstatera att det är oaccpetabelt när man under så lång tid får så stark och allvarlig kritik och ändå inte gör något åt det. Det är särskilt allvarligt när det gäller barn, men vi har ju även vuxna personer i Sverige som har suttit häktade i flera år och sedan frikänts, det är inte accpetabelt, säger Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund.

Regeringen har fått kritik från bland annat FN för att de barn som sitter häktade i Sverige är för många och behandlas illa. Under förra året häktades 140 barn, en siffra som kan jämföras med 1998, då totalt 41 barn häktades. 

Till skillnad från i många andra länder så finns ingen maxgräns i Sverige för hur länge en person kan sitta häktad. Förra året tillsatte regeringen tre utredningar för att minska de långa häktingstiderna i landet, där en av utredningarna hade fokus på unga. Riksåklagaren kom också med nya riktlinjer för att få ner de långa häktningstiderna.

Anne Ramberg tror att en väg för att minska häktningarna av barn kan vara att barnkonventionen blir svensk lag.

– Det skulle inte möjliggöra att ha unga människor häktade, framför allt inte under de långa perioder och med de restriktioner som förekommer i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista