Trötta flyktingar väntar på besked i Aten, Grekland Foto: Thanassis Stavrakis/ TT
Trötta flyktingar väntar på besked i Aten, Grekland Foto: Thanassis Stavrakis/ TT
Flykten till Europa

Grekland väntas stå inför en humanitär kris

2:14 min

Grekland väntas stå inför en humanitär kris, när nu tiotusentals migranter inte längre kan fortsätta norrut i Europa på grund av stängda gränser. Strömmen av flyktingar till de grekiska öarna har inte alls avtagit och de kommer vidare på båtar till Aten, där de sedan flera dagar tillbaka nu fastnar.

De är uppemot tusen personer som strandat här bara på båtterminal E1. Barn leker, män går och pratar och mammor sitter på grå militärfiltar eller pappkartonger. Allt har förändrats fort under veckan, säger Georgios Svakas, som sitter i väl struken vit skjorta i biljettluckan.

– Nej, ingen vet vad som händer härnäst. Syrier och irakier har formellt rätt att passera in i Makedonien, men igår var gränsen totalt stängd eftersom land efter land längs Balkanrutten har täppt till vägen. Endast 150 - 200 personer har tillåtits ta sig vidare sedan i onsdagskväll. Alla, även syrier och irakier, fastnar nu här i Aten där det saknas mottagningsplatser.

Aisha Vayolin, en ung kortklippt syriska med ring i näsan, är trött efter fyra dagar här i terminalhallen. Hon kommer just ut från den provisoriska sjukstugan med sin treåriga dotter, som är sjuk. Barnfamiljerna är möjligen i majoritet. Aisha har ingen aning om hur länge hon och hennes familj ska sova på golvet här med alla andra.

Grekiska myndigheter vill att nyanlända ska stanna kvar på öarna, men här kommer det in nya fullastade färjor och fyller på.

En hel del tar saken i egna händer och avvaktar inte att bli uppropade till någon buss, som ska hämta utan ger sig iväg vidare själva.

Grekiska migrationsministern talar om en stundande humanitär kris och uttryckte igår i en radiointervju stor besvikelse över de forna östeuropeiska EU-länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista