Ekots Agneta Ramberg om valresultatet i Teheran.
Ekots Agneta Ramberg om valresultatet i Teheran. Foto: Sveriges Radio och Ebrahim Noroozi/AP

Analys: Valresultatet i Teheran en öppning mot världen

1:43 min

I Iran har resultaten från valet i fredags börjat komma och visar sig ha blivit en väldig framgång för landets reformister och moderata politiska krafter och en väldig motgång för det konservativa lägret.

I huvudstaden Teheran vann reformistlistan en storseger och tog alla huvudstadens platser i parlamentet. Det är ett valresultat till stöd för Irans öppning mot världen.

Teherans politiska karta är omritad. Här i huvudstaden blev segern för det som kallades Hoppets lista, en koalition av reformister och moderata politiska krafter, total. De tog alla Teherans 30 platser i parlamentet - en seger långt större än någon i reformistlägret på allvar hade vågat hoppas på.

Och ett svidande nederlag för det konservativa lägret, de så kallade principisterna, de som ser sig som försvararna av den islamiska revolutionens principer.

Resultaten från hela landet blir inte klara förrän i morgon, men det ser mer blandat ut utanför Teheran och det ser hittills inte ut som om något politiskt läger kommer att få en majoritet av parlamentets 290 platser. Men den närmast totala konservativa dominansen är bruten för första gången på 12 år.

I det andra samtidiga valet, till det så kallade Expertrådet som utser Irans högste ledare har reformsinnade och moderata krafter också stärkt sin ställning på bekostnad av de konservativa.

Det är en månad sedan de internationella sanktionerna mot Iran lyftes som en följd av avtalet om Irans kärnteknikprogram och valresultatet kan ses som ett rungande bifall till den moderate och populäre presidenten Rouhanis politik och öppning mot världen. Rouhani har lovat iranierna öppning inåt också - sociala och politiska reformer.

Det förra parlamentsvalet här, 2012, bojkottades av reformisterna och av många andra som inte såg någon mening med att gå och rösta. Den här gången var strategin den motsatta - massröstning.

Reformister och moderata grupper gick ihop i en bred allians och uppmanade iranierna att rösta. Vi kan rösta bort fundamentalisterna sade en lärare jag träffade i en vallokalskö i fredags. Det är precis vad Teherans väljare har gjort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista