En båt anländer till en strand på Lesbos.
1 av 6
En båt anländer till en strand på Lesbos. Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges Radio
Hewa Abdelzadeh och Alice Petrén, Lesbos.
2 av 6
Hewa Abdelzadeh och Alice Petrén, Lesbos. Foto: Sveriges Radio
Göran Grudèn här intervjuad av Alice Petrén.
3 av 6
Göran Grudèn här intervjuad av Alice Petrén. Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges Radio
Agid två veckor och pappa Ahmed klarade färden.
4 av 6
Agid två veckor och pappa Ahmed klarade färden. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
Schweizisk Volontärarbetare, Bruno.
5 av 6
Schweizisk Volontärarbetare, Bruno. Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges Radio
Saker ur båten som nyss anlänt till stranden på Lesbos.
6 av 6
Filtar och flytvästar ur båten som nyss anlänt till stranden på Lesbos. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio

Båtarna fortsätter komma till Lesbos

"Det kommer cirka 2 000 personer varje dag nu"
3:35 min

Antalet båtar som kommer till de grekiska öarna från Turkiet minskar inte. Längs den östra kusten på ön Lesbos står volontärer och kustbevakningen redo att ta emot människor som kommer i gummibåtar.

– Är det här Grekland? Frågar en man som just hoppat av en gummibåt på ön Lesbos.

Ja, svarar jag, det är Grekland. Han höjer händerna mot skyn och tackar gud för att han har klarat sig.

Inte långt ifrån flygplatsen som vi just landat på ser vi gummibåten komma i land, fullpackad med människor. Han som styr båten är en ung kille från Bangladesh. Han vill inte uppge sitt namn men säger att han fått blåsor av att styra båten i land under flera timmar. Någon tidigare erfarenhet har han inte från båtar.

Själv har han varit på väg i två månader innan han lyckas komma till Grekland.

En buss från FN:s flyktingorgan, UNHCR är på plats väldigt snabbt. Volontärarbetaren Bruno, från Schweiz berättar att UNHCR kommer och hämtar de människor som kommer i land för att föra de till registreringscentret på Lesbos.

När gummibåten når land är livräddare och volontärer snabbt framme och hjälper dessa människor, och framförallt ser efter om någon behöver medicinsk vård. Det är snabbt och rutinmässigt. Det märks att de har gjort det här länge.

Antalet människor som tar sig hit från Turkiet minskar inte. Gummibåtar överfyllda med människor fortsätter att strömma in till Lesbos. Nyligen har UNHCR upprättat ett tillfälligt läger för att kunna hjälpa de tusentals människor som inte tagit sig vidare från Lesbos.

Vissa dagar är det inget men enbart på en liten remsa på kusten nära Lesbos flygplats kom det under morgonen ett tiotal båtar, berättar volontärarbetaren Bruno.

Bara fem minuter innan gummibåtarna från Turkiet landar och hundra meter bort ser vi en man sätta på sig en våtdräkt. Det visar sig vara Göran Grudén från Svenska kustbevakningen.

– Jag ska bara ut och träna och nej, båten därborta kommer vid sidan av.

Göran Grudén och hans kolleger patrullerar med fartyg dygnet runt i olika skift och räddar varje dag ett tiotal personer och följer dessutom båtar. Svenska kustbevakningen har varit här på Lesbos sedan 1 oktober. Göran Grudén vet ungefär vilka som är ombord på gummibåten som vi ser närma sig stranden.

– Ja, det är mellan 50-60 personer. Det brukar vara runt 20 barn, 15 kvinnor och sen resten män.

Det är absolut inget stopp på trafiken här?

– Nä det kommer hur mycket som helst nu. Så det kommer cirka 2 000 personer varje dag nu.

Hur känns det att vara här?

– Det känns helt fantastiskt. Vi hjälper ju folk varje dygn, i de flesta fall gör vi så att överfarten bara blir säkrare men i många fall är det livsavgörande när de liggere i stökig sjö och har motorhaveri.

Du som ser detta praktiskt, tror du att Turkiet kan stoppa dem?

– Nej, jag tror inte det. Och detta nya som är sagt att Nato-båtar ska jaga tillbaka dem förstår vi bara inte, vi förstår inte hur det ska gå, vi gör inte det, säger Göran Grudén.

Göran Grudén tar själv spontant upp sin undran över Nato och är tydlig vad gäller Turkiet, som ju EU hoppas mycket på. Många tusen människor kommer dagligen att ta sig över här tills vidare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".