Affischer för och emot förslaget om hårdare utvisningsregler för utländska medborgare Foto: Ennio Leanza/AP/TT
Affischer för och emot förslaget om hårdare utvisningsregler för utländska medborgare Foto: Ennio Leanza/AP/TT

Nej till tuffare utvisning i Schweiz

Initiativtagarna: Vi är besvikna i dag
1:01 min

Schweizarna säger nej till skärpta regler för utvisning av utländska medborgare som begått brott.

Redan innan folkomröstningen avslutats visade prognoserna en tydlig trend på uppåt 60 procent för nej-sidan och initiativtagarna till omröstningen förklarade sig besegrade.

– Vi är besvikna i dag, förklarade Albert Rösti från det högerpopulistiska folkpartiet SVP.

Det var de som hade tagit initiativ till dagens folkomröstning som gällde att utländska medborgare som begått brott automatiskt ska utvisas ur Schweiz, även vid enklare förseelser.

Förslaget som länge hade stort stöd i opinionen mötte de senaste månaderna på allt hårdare motstånd från en bred politisk front. Också från näringslivet, kulturen och andra områden engagerade sig många.

En viktig faktor som anses ha bidragit till att vända opinionen var det upprop från nästan alla landets juridikprofessorer som hävdade att förslaget hotade rättsstaten och domstolarnas självständighet.

Efter en hård valkampanj fortsätter nu de redan tidigare skärpta reglerna att gälla. Också de har gjort det enklare att utvisa utländska medborgare men ger domstolarna större utrymme att avstå från den möjligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".