Rustan Rydman har varit med och burit flaggan de tio senaste årsdagarna.
1 av 2
Rustan Rydman har varit med och burit flaggan de tio senaste årsdagarna. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio
Ximena Mahan var en av dem som ville lämna en blomma vid Palmes grav i dag.
2 av 2
Ximena Mahan var en av dem som ville lämna en blomma vid Palmes grav i dag. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio

Många ville hedra Palme i dag

2:25 min

30 år efter mordet på före detta statsminister Olof Palme var hans grav välbesökt i dag på Adolf Fredriks Kyrkoggård mitt i centrala Stockholm. Vid lunchtid var en stor del av besökarna spansktalande svenskar med sitt ursprung i Latinamerika. De hyllade Olof Palme som en hjälte.

– Jag är här i dag för att Olof Palme var en kämpe för mänskliga rättigheter, sade Ximena Mahan som stod vid graven med en ros i handen.

Hur minns du mordet?

– Det var en jättesorglig natt. Min mor och jag satt i vardagsrummet och grät och grät, berättar Mahan som flydde till Sverige på 70-talet under Palmes första period som statsminister.

Palme hyllades i dag bland annat för sitt stöd till den tidigare chilenske vänsterledaren Salvador Allende. Utrikesminister Margot Wallström besökte graven tillsammans med ambassadörer från ett tiotal latinamerikanska länder.

Svensk-chilenare som fått skydd i Sverige under diktaturen och stannat kvar i Sverige stack ut med sina chilenska flaggor bland de tusentals personer som passerade förbi graven i dag 30 år efter mordet. Graven ligger bara några hundra meter från mordplatsen vid Sveavägen.

Vid gravstenen som prytts med ett hav av röda rosor passerade också socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin. Hon började med politik tack vara Olof Palme.

– Jag känner lika mycket sorg som glädje, därför att jag tänker tillbaka på hur oerhört engagerad min generation blev tack vare Olof Palme och hur mycket han kom att betyda, och hur många gånger jag reser runt i världen dag och möts av människor som ler och vill prata om och minnas Olof Palme.

– Så lika sorgligt som det är att han blev mördad lika stolt och glad känner jag mig över vilken roll han hade i mitt och många andras liv, säger Sahlin.

Dagen till ära står också två fanbärare vid Olof Palmes grav hela dagen.

Den svenska flaggan till höger och till vänster Stockholms arbetarekommuns fana.

Rustan Rydman har varit med och burit flaggan de tio senaste årsdagarna. Så också den här kyliga och soliga minnesdagen.

– Det är mer folk än vanligt, de här chilenska grupperna har jag inte sett tidigare i så här stor omfattning. Det här är jättebra. Det är många människor som lägger rosor vid Olof Palmes grav, säger Rustan Rydman.

Även statsminister Stefan Löfven besökte graven och lade ned en blomsterkrans. I samband med den ceremonin sade Löfven till DN att han tror på Lisbet palmes version om vem som mördade hennes man. 

– Det finns en person som är dömd och senare frikänd. Lisbet Palme säger bestämt att hon vet att det var Christer Pettersson, och då tror jag på det, sade Stefan Löfven, enligt Dagens Nyheter.

Löfvens uttalande kritiseras av Anne Ramberg, generalsekreterare för advokatsamfundet.

– Som principiell utgångspunkt är det fel därför att han är frikänd och ska behandlas som frikänd, säger hon till TT.

Röster om Palme från Adolf Fredriks kyrkogård:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista