Irlands premiärminister Enda Kenny från partiet Fine Gail erkände sig besegrad redan innan alla röster räknats.
Irlands premiärminister Enda Kenny från partiet Fine Gail erkände sig besegrad redan innan alla röster räknats. Foto: Niall Carson/AP och Peter Morrison/AP

Efter valet: Politisk osäkerhet i Irland

Premiärministern har erkänt sig besegrad
1:25 min

I Irland pågår fortfarande rösträkningen efter fredagens parlamentsval. Det står dock redan klart att den hittillsvarande koalitionsregeringen har fallit. Och att Irland står inför en period av politisk osäkerhet.

– Det finns ingen möjlighet till en majoritetsregering. Och det finns inte någon möjlighet att fortsätta med en koalitionsregering mellan oss och Labour, det säger Irlands premiärminister Enda Kenny från partiet Fine Gail när han erkänt sig besegrad.

Fredagens val var det första parlamentsvalet i Irland efter de omfattande åtstramningprogrammet som regeringen lanserade efter att ha fått ett räddningspaket av bland andra de övriga Euroländerna för att landet skulle räddas undan en hotande statsbankrutt.

Småpartier och oberoende kandidater har bland annat vunnit väljarstöd. Sinn Fein, som var den Irländska Republikanska arméns politiska gren, har också gått fram och ser ut att bli Irlands tredje största parti. Partiledaren Gerry Adams har dock uteslutit att delta i en koalitionsregering med de två större partierna.

Valresultatet är fortfarande inte helt klart, rösträkningen förmodligen att bli klar under dagen i dag måndag. Men det står redan klart, att väljarna har straffat den regering som bland annat hållit nere löner, minskat pensioner, höjt skatter, infört nya avgifter.

En möjlighet som nu diskuteras land politiska kommentatorer är en stor koalitionsregering, mellan tidigare politiska rivaler. Ett annat och kanske troligare alternativ är ett nyval framöver.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".