Man i truck på lager.
Truckföraren Ali Toydemir tycker säkerheten är viktig. Foto: Björn Dickson/Sveriges Radio.

Arbetsmiljön i kläm när industrin går bättre

"Det finns företag som konkurrerar med dålig arbetsmiljö".
1:51 min

I dagarna drar Arbetsmiljöverket igång sin årliga granskning av säkerheten på landets arbetsplatser. När industrin går bra finns det risk för fler olyckor. 

Mindre nogräknade företag tror att det kan skaffa sig fördelar genom att slarva med säkerheten, enligt Arbetsmiljöverket.

– Nu börjar de svenska hjulen rulla bättre och bättre. Det ställer krav på att man kan vara med och leverera och finnas till hands som företag. Det finns företag som använder sig av att konkurrera med dålig arbetsmiljö, säger Håkan Olsson, chef för inspektionsavdelningen på Arbetsmiljöverket.

Omkring 2000 företag får besök av Arbetsmiljöverket i år. Håkan Olsson säger att det inträffar många olyckor där man arbetar med truckar.

Ali Toydemir, som är truckförare på logistikföretaget DSV:s stora lager nära Arlanda, tycker att säkerheten är viktig. 

– Mycket viktigt. Man måste vara försiktig när man kör, säger Ali Toydemir. 

I fokus för Arbetsmiljöverkets inspektioner i år står tillverkningsindustrin och partihandeln. Omkring 15 procent av alla som arbetar i Sverige finns i de här branscherna.

– Det är riskutsatta branscher. Det är branscher där vi ser att man ligger över snittet just vad det gäller just anmälda olycksfall, säger Håkan Olsson.

Bland de yrkesgrupper som kan räkna med besök finns förutom truckförare också lagerassistenter, underhållsmekaniker, maskinoperatörer, köttstyckare, sågarbetare, papptillverkare och transportarbetare. 

Håkan Olsson på Abetsmiljöverket har ett råd:

– Där det inte har hänt en olycka men hade kunnat hända en olycka - ta vara på dem, använd dem för att se hus vi kan förebygga innan olyckan händer. 

Men den svenska industrin konkurrerar på en stenhård världsmarknad. Det är kanske inte så lätt?

– Nej, och då ska man konkurrera med en bra arbetsmiljö. Just på en sådan marknad. Den goda arbetsmiljön med nöjda medarbetare levererar produkter med hög kvalité.

Kan det verkligen löna sig?

– Det kan löna sig på lång sikt, absolut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".