Tält för flyktingar i norra Grekland.
1 av 3
I lägret i norra Grekland med plats för 1500 finns nu mellan 6 000 och 7 000 människor. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Flyktingfamilj med täckjackor.
2 av 3
Mautaz, Mohamad och hans döttrar kommer från Syriens huvudstad Damaskus. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Flyktingar står i kö till matutdelning.
3 av 3
Kön till matutdelningen i lägret i norra Grekland ringlar lång. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Fler än 20 000 fast i Grekland

2:34 min

Greklands regering ber nu EU om nödhjälp för att klara den akuta flyktingkris som uppstått sedan flera länder på västra Balkan kraftigt har minskat på antalet flyktingar och migranter som släpps över gränserna varje dygn.

Just nu är över 20 000 människor från främst Syrien, Irak och Afghanistan fast i Grekland och siffran väntas stiga snabbt.

Det luktar som när löv och kvistar bränns om våren, små små brasor i utkanten av fälten där norra Grekland snart övergår i Makedonien. Hjälporganisationernas stora vita tält med våningssängar och tjocka filtar är fyllda och nu växer lägerplatser upp av små färgglada tre- och fyramanstält som människorna på flykt själva har inhandlat.

Systrarna Zena och Zen, sex och fyra år gamla håller sig varma i varsin täckjacka men nätterna är hemska berättar pappa Mohamad och hans vän Mautaz, grafisk designer från Syriens huvudstad Damaskus.

– Fukt och väta från marken, kylan från luften, den gångna natten var rena helvetet, säger Mautaz.

De har väntat här vid gränsen i flera dagar. Han har just fått ett papper med information på arabiska och engelska om att Makedonien nu bara släpper igenom 500 personer per dag.

Fast de senaste dagarna har det varit färre än så. I lägret med plats för 1500 finns nu mellan sex och sju tusen människor, de flesta från Syrien och Irak, för afghanerna är gränsen sedan en dryg vecka helt stängd.

Utvecklingen har gått snabbt sedan Österrike meddelade att man sätter en gräns för hur många som får passera över gränsen varje dag.

Samtidigt fortsätter dagligen nya gummibåtar komma över vattnet från Turkiet till den grekiska övärlden och i går meddelade Greklands migrationsminister Yannis Mouzalas att man bett EU om drygt 4 miljarder kronor för att klara av att snabbt sätta upp nya läger för de människor som blir fast i landet - redan nästa månad säger Greklands regering kan det handla om mellan 50 och 70 000.

Samtidigt hoppas man i Grekland på att budskapet snart ska nå fram till flyktingarna som är kvar i Turkiet om att Europas gränser börjar stängas, man hoppas också att NATO:s närvaro i Egeiska havet ska minska flyktingströmmen.

Mautaz från Damaskus har sin fru och sina två små döttrar kvar där hemma. Hans mål är nu att återförenas med dem, kanske i Tyskland. Han är mycket rädd för att Europas gränser ska stängas helt.

– Då har vi ingenstans att ta vägen, säger han.

Johanna Melén, Thessaloniki
johanna.melen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista