Bostadsrättspriser, lägenhetspriser, bostäder, Sandåkern

Norrland vinnare i boprisrallyt

1:46 min

Denna vecka släpper Mäklarsamfundet en rapport om bostadspriserna.
Men redan i dag kan Ekot berätta att de verkliga vinnarna i bostadsrallyt finns i norra Sverige.

– Prisutvecklingen i alla Sveriges kommuner har varit god de senaste tre åren. Vi tittar på åren 2012 till 2015 och där ser vi bland annat att flera kommuner i norra Sverige, säger Josefine Uppling, analyschef på Mäklarsamfundet.

Luleå är ett exempel. Där steg priserna totalt sett på bostäder med 85 procent under treårsperioden.  

– De senaste åren har det varit full fart. Det har varit högt tryck och hög efter efterfrågan men ett relativt litet utbud, säger Daniel Tillstam, mäklare på Fastighetsbyrån i Luleå. 

Sett till hela Sverige har priserna legat relativt stilla sedan november. Men Josefine Uppling tror inte att marknaden kommer att vika neråt i vår. Däremot kan de stor prisökningarna vara över, säger hon.

– Vi kommer kanske se att priserna kommer fortsätta att röra på sig litegrann, men jag tror inte man kan förvänta sig samma ordentliga prishöjning som vi hade under 2015 då vi i Stockholm hade en prisökning på 16 procent på bosadsrätter, säger Josefine Uppling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista