Närbild på Angela Merkel. Foto: Michael Probst/AP
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Michael Probst/AP

Merkel kritiserar stängda gränser

I en intervju går Tysklands förbundskansler Angela Merkel till attack mot de länder i Europa som stängt sin gränser för flyktingar. Det går inte an att först kämpa för att behålla grekerna i eurozonen för att sedan lämna dem i sticket med flyktingarna, anser hon.

– Det är inte mitt Europa, när en stänger sina gränser och låter en annan lida för det, sa Angela Merkel, med en tydlig udd riktad mot Österrike och de centraleuropeiska länder som verkar för att stänga till den så kallade balkanrutten.

I den drygt timslånga intervjun i populära Anne Wills talkshow var sammanhållningen i Europa det återkommande temat. Merkel tror att en vändning långsamt men säkert är på gång.

– Sent omsider inser alla hur mycket som står på spel om Schengen kollapsar och vi återgår till stängda gränser.

Också på hemmaplan är Merkel hårt pressad, inte minst av sina egna partikamrater som befarar att missnöjet med flyktingpolitiken kommer att straffa dem när tre tyska delstater går till val om två veckor.

Kritikerna beskyller henne för att splittra och förstöra landet. Men den som bryr sig om Tyskland måste både se till Europas bästa och bortom Europa, betonade hon.

På frågan om vad som händer om EU-mötet med Turkiet om en vecka inte leder till den tydliga minskningen av flyktingströmmen som är målet, hävdade Merkel att hon inte har någon plan B och hon tycker inte att politiker ska hålla på och tala om hur svårt allt är.

– Det är min förbannade plikt och skyldighet att lösa problem och hitta en gemensam väg för Europa, sa Merkel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista