Tre kvinnor står vid ett bord och skriver.
Kvinnor i en röstningslokal i Teheran. Foto: Vahid Salemi

Oro för bakslag efter valet i Iran

"Vi får inte provocera dem"
2:43 min

Valet i Iran i helgen blev en seger för president Rouhanis strävan efter att öppna Iran mot omvärlden.  Reformisterna vann stort – i Teheran tog de samtliga 30 parlamentsplatser. Men reformisterna firar inte i Iran.

Istället är många av dem nu oroade över ny turbulens när de politiska hökarna känner sig som förlorare.

– Vi får inte provocera dem, säger en av reformistsidans kommentatorer, ekonomen Saeed Leylaz.

Denna valseger blev lite för stor för oss, den överträffade alla förväntningar och nu är jag orolig för bakslag när de politiska hökarna känner sig besegrade, säger Leylaz, som är en av Irans mest kända ekonomer och politiska kommentatorer.

Han greps och dömdes till fängelse efter den gröna revolten 2009, nu är han återigen verksam men oroad över valsegern.

– Det blir inget firande, inga karnevaler, ingen skadeglädje. Vi måste till varje pris undvika att provocera och förnedra högern – eller principisterna som de också kallas i Iran.

Det viktiga för Iran just nu är inte demokratiska reformer, utan ekonomiska, säger Saeed Leylaz.

– Folk har blivit fattigare de senaste 10 åren, köpkraften har minskat – det kanske kommer att dröja till 2018 innan köpkraften i Iran är tillbaka på 2010 års nivå – så förstörd och misskött är Irans ekonomi.

Han säger att principisterna måste lockas att stödja president Rouhanis liberalisering av ekonomin. Och även om det finns ett starkt motstånd – bland dem som gynnats ekonomiskt av sina affärer under sanktionsåren – så är det lättare att få de politiska hökarna med på ekonomiska reformer än demokratiska reformer, ökad yttrandefrihet och liberalisering.

– Men med ekonomisk liberalisering, kommer demokrati, det är jag övertygad om, säger Saeed Leylaz.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".