Flyktingar och migranter köar för att få mat av hjälporganisationer efter att ha anlänt till hamnen Pireus i Aten på måndagen.
Flyktingar och migranter köar för att få mat av hjälporganisationer efter att ha anlänt till hamnen Pireus i Aten på måndagen. Foto: Thanassis Stavrakis/TT

Grekland står inför humanitär kris

Förhandlar om en omfördelningsplan
2:06 min

Situationen försvåras nu dagligen i Grekland med flera tusen nya flyktingar som kommer till de grekiska öarna samtidigt som ytterst få av dem tillåts passera gränsen till Makedonien och resa vidare norrut.
EU-kommissionären Avramopoulos talar om en vecka innan Grekland står inför en humanitär kris.

Hör mer om flyktingsituationen i Studio Ett 16.03 

Kan toppmötet mellan EU och Turkiet nästa måndag lösa problemen med att det varje dag fylls på här i Grekland med ett par tusen människor, som inte kommer vidare i Europa när gräns efter gräns har täppts till. Det är frågan som kommer att höras under veckan.

– Jag hoppas så, för det är verkligen i sista minuten för oss, säger Georgios Dellis.

Han ingår i ett läkarteam i hamnen i Pireus utanför Aten och här kom i morse åter en ny färja från öarna med ytterligare 1 800 personer. På ön Lesbos låg i morse drivor med nya flytvästar på den östra stranden från i natt.

– Blir det ingen lösning vet jag inte vad som händer, säger han och ser oroad ut. Detta är absolut ingen hållbar situation.

Som Tysklands förbundskansler Angela Merkel upprepade igår så har hon ingen plan B utan satsar allt på en uppgörelse med Turkiet.

– Vi förhandlar just nu om en omfördelningsplan, säger Turkiets Brysselambassadör Selim Yenel i en intervju med nättidningen EU Observer och omfördelningen skulle innebära att Turkiet för över flyktingar direkt till EU-länder utan några farliga båtturer. Turkiet får å sin sida en nystart i förhandlingarna om ett EU-medlemskap, något som legat på is i många år. Vilka ska tas ut, familjer först och hur många - det är detaljer som diskuteras, säger ambassadören. Vissa EU-länder vill först se att Turkiet lever upp till höstens överenskommelse om att skärpa sin gränskontroll så att färre flyktingar och migranter kommer över till de grekiska öarna.

Här i Grekland med ekonomisk kris är oron stor för att bli lämnat i sticket, ensam med tiotusentals människor på flykt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".