Men Annika Winsth tycker att den här oron för en svag global tillväxt är överdriven
Men Annika Winsth tycker att den här oron för en svag global tillväxt är överdriven. Foto: TT.

Oväntat bra för svensk ekonomi

Oväntat bra för svensk ekonomi
1:47 min

Idag kom nya siffror från Statistiska centralbyrån som visar att tillväxten är betydligt högre än väntat.

 

Nordeas chefsekonom Annika Winsth förklarar det bland annat med svenska exportframgångar:

– Vi har starka svenska företag som står redo och springa när det finns möjlighet och vi har svenska hushåll som har ordning och reda i sina finanser. Det gör att svensk ekonomi växer på bred front, säger hon.

Svensk ekonomi växte med 4,1 procent förra året jämfört med året före. Men om man också tar hänsyn till att 2014 och 2015 hade olika många arbetsdagar så var tillväxten förra året ännu högre, 4,5 procent.

Länge har det hetat att det är de svenska hushållens konsumtion som driver svensk ekonomi. Men nu växer det så det knakar över allt. Inte minst inom byggbranschen. Också den offentliga sektorn ger ett rejält bidrag till tillväxten.

Den starka svenska BNP-siffran kommer samtidigt som det finns en oro, inte minst på de finansiella marknaderna, för en svag global tillväxt. Oftast nämns Kina men även risken att den amerikanska ekonomin skulle bromsa in. Men Annika Winsth tycker att den här oron är överdriven:

– Global tillväxt kan möjligtvis bromsa in men de flesta prognosmakare ligger med en världstillväxt på tre procent. Den bild som målas upp är betydligt mörkare, man pratar om alla problem istället för att prata om det som är okej också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".