Josef från Aleppo i Syrien har väntat i flera dagar vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.
1 av 6
Josef från Aleppo i Syrien har väntat i flera dagar vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Foto: Johanna Melén / SR
Flyktingar och migranter försöker bryta sig igenom det taggtrådsstängsel som byggts upp på gränsen mellan Grekland och Makedonien.
2 av 6
flyktingar och migranter försöker bryta sig igenom det taggtrådsstängsel som byggts upp på gränsen mellan Grekland och Makedonien. Foto: Petros Giannakouris/TT
Makedonsk polis sköt tårgas mot flyktingarna som försökte ta sig över gränsen.
3 av 6
Makedonsk polis sköt tårgas mot flyktingarna som försökte ta sig över gränsen. Foto: Giannis Papanikos/TT
Flyktingar och migranter försöker bryta sig igenom det taggtrådsstängsel som byggts upp på gränsen mellan Grekland och Makedonien.
4 av 6
flyktingar och migranter försöker bryta sig igenom det taggtrådsstängsel som byggts upp på gränsen mellan Grekland och Makedonien. Foto: Giannis Papanikos
Makedonsk polis sköt tårgas när några hundra människor försökte forcera stängslet.
5 av 6
Makedonsk polis sköt tårgas när några hundra människor försökte forcera stängslet. Foto: Johanna Melén / SR
Varje dag tillkommer nya tält vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.
6 av 6
Varje dag tillkommer nya tält vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Foto: Johanna Melén / SR

Flyktingar stoppades med tårgas

2:04 min

Läget vid gränsen mellan Grekland och Makedonien blir allt mer spänt sedan Makedonien bara låter några hundra flyktingar och migranter passera varje dygn samtidigt som tusentals väntar på att få komma vidare.

Tidigare idag sköt makedonsk polis tårgas mot flyktingar, bland dem flera barn, när de försökte forcera taggtrådsstängslet. Och i gränsbyn Idomeni börjar invånarnas tålamod över situationen ta slut.

På ena sidan taggtrådsstängslet kräver en grupp protesterande att gränsen ska öppnas, på andra sidan stängslet står makedonsk polis och tittar på. En stund tidigare sköt de tårgas när några hundra människor försökte forcera sig genom stängslet över gränsen från Grekland. En ung kvinna bärs bort mot ett sjukvårdstält, starkt påverkad av tårgasen.

I lägret i byn Idomeni i norra Grekland med plats för 1 500 människor finns nu omkring 7 000, de flesta från Syrien och Irak, många familjer med små barn. En del har väntat i flera dagar på att få passera men den senaste tiden har Makedonien bara släppt igenom några hundra per dygn.

– Jag trodde att jag skulle vara högst en vecka i Grekland och därefter fortsätta till Tyskland, säger Josef, apotekare från Aleppo i Syrien.

För fem månader sedan förlorade han sin fru och sin femåriga dotter när bomberna föll.

Sedan Österrike införde en gräns för hur många asylsökande man tar emot varje dygn har länderna längre söderut också satt upp gränser och nu blir alltfler flyktingar och migranter fast i Grekland. För afghaner är vägen norrut helt stängd sedan Makedonien beslutade att bara släppa igenom människor från Irak och Syrien.

Xanthippe Soupli som är kommunordförande i gränsbyn Idomeni säger att invånarna varit vänligt inställda till flyktingarna men att tålamodet nu håller på att ta slut. Bönderna kommer inte ut på sina åkrar och odlingsmarken trampas ner.

Hon är besviken på EU som inte gör mer och på Turkiet som fortsätter låta människor ta båtarna över till Grekland.

- Man säger att det här är ett europeiskt problem men man kommer inte med några europeiska lösningar, säger Xanthippe Soupli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista