Angelica Rönnqvist Heikkilä (längst till höger) får bara modersmålsundervisning 30 minuter i veckan.
1 av 2
Angelica Rönnqvist Heikkilä (längst till höger) får bara modersmålsundervisning 30 minuter i veckan. Foto: Karin Wirenhed / Sveriges Radio
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
2 av 2
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: Christine Olsson/TT

Svarar på kritiken - språkundervisning ska utredas

1:16 min

Regeringen ska nu utreda om Sverige lever upp till kraven på att hålla minoritetsspråken vid liv, efter återkommande kritik från Europarådet. Det säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Hur mycket modersmålsundervisning i minoritetsspråken eleverna får varierar i landet, men de flesta får en timma eller mindre i veckan, det visar en karläggning som Sisuradio gjort. Sverige har fått återkommande kritik från Europarådet för att inte följa de internationella konventionerna, där man lovat att hålla minoritetsspråken vid liv, och för att dom inte rättar till de stora bristerna i undervisningen. 

– Vi får kritik som land från Europarådet, för att vi inte lever upp till de internationella förpliktelser vi har gentemot våra nationella minorieteter och det är klart att det måste vi göra. Det är grunden till att man undertecknar en internationell konvention. Och då är det min uppgift att ta fram en plan för hur vi kan göra det. Vi kommer i år att tillsätta en utredning för att se hur vi kan leva upp till Europarådets krav, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Idag är det upp till kommunen att bestämma hur mycket undervisning eleverna får i minoritetsspråken. Sisuradios kartläggning visar att det skiljer sig beroende på var du bor.

Angelica Rönnqvist Heikkilä har bara haft modersmålsundervisning i några veckor. I Södertälje kommun får nybörjareleverna 30 minuter i veckan.

– Nej jag pratar inte så mycket men jag försöker lära mig mer.

Och det är en utmaning att undervisa elever som inte kan språket på en halvtimme, säger läraren Irma Sankila.

– Jag hinner säga god dag hur mår du. Kanske vi tar färgerna och nummer och sen hej då...

Skolverket vill att undervisningstiden regleras så att undervisningen blir livkvärdig, men utbildningsminister Gustav Fridolin vill inte lova något nu, utan inväntar utredningen.

– Vi har börjat med att ta itu med lärarrekryteringen för vi har uppfattat att det är det mest akuta problemet nu går vi vidare och tittar på de andra delarna från kritiken från Europarådet, och det som handlar om hur många timmar i veckan man får.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista