FIlminstitutets VD tror att det mycket för svensk film att vi har såna här begåvade människor som får uppmärksamhet i världen
FIlminstitutets VD tror att det mycket för svensk film att vi har såna här begåvade människor som får uppmärksamhet i världen Foto: Jordan Strauss/TT

Alicia Vikander sprider internationell stjärnglans

1:45 min

I natt belönades skådespelerskan Alicia Vikander med en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen "Den danska flickan".

Såhär säger Anna Serner VD på Svenska Filminstitutet om utmärkelsen.

– Det betyder otroligt mycket, framför allt för Alicia. Det betyder att hon kan förvänta sig en livslång karriär som skådespelare. Dessutom betyder det mycket för svensk film att vi har såna här begåvade människor som får uppmärksamhet i världen, som gör att alla internationellt tittar på oss och vill se det som är bra. Hon ger oss internationell stjärnglans och det ska vi vara väldigt glada för. Och hon ska vara superglad, säger Anna Serner.

Sveriges Radios Roger Wilson säger såhär om Alicia Vikanders rollprestation som Gerda Wegener i den danska flickan.

– Jag tycker att hon har ett sånt där ansikte som man bara kan sitta och titta på och se alla de där känslorna och tankarna som finns hos rollfiguren som hon spelar. Hon är otroligt uttrycksfull utan att behöva göra så mycket utagerande alltid.

Det var regissören Lisa Langset upptäckte skådespelerskan Alicia Vikander när hon letade efter en huvudrollsinnehavare till sin debutfilm "Till det som är vackert". Hon har även medverkat i hennes senaste film "Hotell".

– Hon är väldigt väldigt bra på att ta regi och på att utvecklas och extremt modig och intelligent och förstod vad som krävtes av henne på ett unikt sätt.

Såhär tror Roger Wilson om prisets inverkan Alicia Wikanders karriär:

– Jag tror att hon kommer att få väldigt mycket förfrågningar om väldigt mycket roller och att hennes roll som underdog kommer att försvinna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista