Kaplan om sociala kontrakt Foto TT Christine Olsson TT, Fredrik Sandberg TT
Bostadsminister Mehmet Kaplan uppger för Ekot att departementet just nu arbetar med ett förslag, där just Boverkets skrivelse är en del av underlaget. Foto: Foto TT Christine Olsson TT, Fredrik Sandberg TT

Kristillstånd kan luckra upp plan- och bygglagen

1:45 min

Med anledning av flyktingsituationen i Sverige vill Boverket göra förändringar i plan- och bygglagen. Förändringen skulle göra det möjligt att utlysa så kallat kristillstånd, vilket öppnar för snabbare och enklare bostäder.

Enligt Boverket handlar det om att kunna införa ett tillfälligt undantag vid en krissituation.

– Vi har ett liknande undantag idag i plan- och bygglagen, som hanterar naturkatastrofer. Vi fick ett sånt undantag efter stormen Gudrun. Den undatantagsmöjligheten har vi föreslagit ska vidgas till att även avse andra typer av kriser som händer, säger Yvonne Svensson är rättschef på Boverket.

Tanken är att det ska vara extraordinära situationer som uppstår, inte den ordinarie bostadsbrist som finns, enligt Yvonne Svensson, som poängterar att de föreslagna förändringarna inte ska gälla vid byggnationer av vanliga bostäder. Utan det handlar i huvudsak istället om att underlätta för kommunerna att snabbt erbjuda flyktingar enklare typer av tak över huvudet.

Exakt vilka förändringar i lagen detta skulle innebära är inte bestämt, säger Yvonne Svensson.

– Men det som jag tänker på är till exempel vara kravet på detaljplan – att kunna använda lokaler till bostäder. Att kunna utnyttja lokaler även om de inte uppfyller alla tekniska egenskapskrav.

Enligt Boverkets förslag är det regeringen som ska kunna besluta om när situationen är så pass allvarlig att kristillstånd ska införas. 

Skrivelsen skickades från Boverket till Näringsdepartementet i slutet av november 2015. Svenska Dagbladet var först med att uppmärksamma den i dag måndag.

Bostadsminister Mehmet Kaplan uppger för Ekot att departementet just nu arbetar med ett förslag, där just Boverkets skrivelse är en del av underlaget.

– Vår förhoppning är att vi så snabbt som möjligt kan ha konkreta förslag. Och när det är ett sånt här smal undantag är det möjligt, säger ministern. 

Hans Rothenberg, moderat riksdagsledamot, följer frågan och tycker att Boverkets förslag är mycket bra. Han anser att förslagen bör bli permanenta om de funkar väl, och han tycker att liknande förändringar ska införas även för till exempel student- och ungdomsbostäder.

– Kan man nu börja göra avsteg från vissa regler, genom förenklingar för flyktingboenden. Då kan man i förlängningen göra det även för andra boenden, säger Rothenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista