Spårvagn framför domkyrkan i Helsingfors.
Spårvagn framför domkyrkan i Helsingfors. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT

Finlands ekonomi växer igen

1:47 min

Tre år av recession är över i Finland. Nya siffror i dag visar att landets ekonomi växer igen.

Samtidigt närmar sig regeringen och arbetsmarknadsparterna varandra i förhandlingarna om hur landets konkurrenskraft ska stärkas i världen.

Efter tre år av lågkonjunktur har finländarna vant sig vid krisrapport som följer på krisrapport. Dessutom har Finland haft en lång period av ekonomisk politisk konflikt i landet. Både mellan de tre regeringspartierna Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna och mellan parterna på arbetsmarknaden.

Men nu verkar det alltså vara på väg att vända, även om tecknen på det är fortsatt små. Finlands BNP växte med totalt 0,4 procent under 2015, visade siffror från den finska statistikcentralen på måndagen. Några skäl till siffrorna är en ökad export mot slutet av året och även en liten uppgång i den inhemska konsumtionen. Och det är inte bara de svartvita siffrorna som pekar uppåt.

Facken och arbetsgivarna verkar också vara på väg att nå en överenskommelse. Efter återupptagna centrala förhandlingar i går och i dag, säger de sig vara i samförstånd. Med stöd i det väntas regeringen inom kort lägga fram en ny plan för hur Finlands globala konkurrenskraft ska förbättras. Det så kallade "samhällsfördrag" som Juha Sipiläs regering har försökt få till stånd i snart ett år skulle då kunna bli verklighet. I stället för de massiva nedskärningar som statsministern flera gånger har hotat med.

Regeringen skulle i så fall backa från flera av sina förslag, bland annat vissa skattehöjningar och en karensdag i sjukförsäkringen. Det som ändå väntar för finländska löntagares del är sänkt semesterersättning för offentliganställda och en årsarbetstid som förlängs med tre dagar.

För den som inte har arbete ser det fortfarande mörkt ut då arbetslösheten och i synnerhet långtidsarbetslösheten i Finland har fortsatt stiga kraftigt.

I år väntas många söka sig utomlands för att jobba, främst till Sverige, men även till länderna i Baltikum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista