Lastbil scannas i Tullen, Lernacken i Malmö.
Tullen på Lernacken i Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson /TT

Nya tullagar dyrt för företagen

1:41 min

Nya tullagar införs i vår. För många importörer och exportörer kan det handla om kostnader på hundratusentals kronor.

– All information som lämnas till Tullverket ska ske elektroniskt från transportörer, importörer, hamnar, rederier och så vidare. Tanken är att det ska ge en smidigare tullhantering, säger Tullverkets Sofia Ekelöf som är utvecklingsansvarig för att införa elektronisk tull.

Alla tullhandlingar, såväl i Sverige som i hela EU, ska på sikt bli elektroniska - det är en grundbult i lagändringarna. Färre papper och i stället fler digitala blanketter för att snabba på tullprocessen och kunna öka Tullmyndigheternas kontroll.

Men smakar det så kostar det. För företagen framöver i form av inköp av ny programvara till deras it-system.

– Många företag har ju en delvis elektronisk hantering gentemot Tullverket redan i dag. Då handlar det om att göra justeringar i de delarna. Och det har vi uppskattat kostnader för liggande mellan 150 000 och 300 000 kronor. Det är beroende av vilka och hur många delar i din tullhantering du har, så det kan krävas mer investeringar än så, säger Sofia Ekelöf.

På sikt ska alltså alla bolag i landet lämna sina tullhandlingar elektroniskt. Tillsammans med kostnader för installation av ny mjukvara och för utbildning av personal blir det snabbt hundratusentals kronor för företag att betala för att kunna leva upp till de nya tullagarna. Men där tillämpningen införs succesivt de närmaste åren.

– Hur man sedan väljer att lösa kravet på att lämna elektroniskt, det är upp till företagen själva, och det är inget som kommer hända som en Big bang första maj 2016, utan det sker under en övergångsperiod fram till 2021, säger Sofia Ekelöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista