Josefin Nilsson, porträtt
Josefin Nilsson år 1996. Foto: Hasse Fridén/ TT

Josefin Nilsson sörjs av artister och vänner

"Vi har mist en ängel"
1:42 min

Sångerskan och skådespelaren Josefin Nilsson sörjs idag av mängder av artistkollegor och vänner. Hennes död kom som en chock för vännerna på Länsteatern på Gotland.

– Vi är i chock här på teatern, alla Josefines arbetskamrater och vänner. Hon var en fantastisk artist på många sätt och hon lyckades skapa en känsla av att, varje gång man såg henne så kändes det som att det här, det här, är ett speciellt ögonblick och när jag lyssnar på de här inspelningarna jag har här så känner jag: Ja, så är det, det här är ett speciellt ögonblick, säger Thomas Sundström på länsteatern på Gotland.

– Det som är sorgligt nu, är att det ögonblicket kommer jag inte att få uppleva igen, säger han. 

Systrarna Sisters har gått för fulla hus på Länsteatern på Gotland och blivit en stor succé. En föreställning om att födas, växa upp, om att leta efter lyckan och att drabbas av olycka.

Det var meningen den skulle spelas i Stockholm i höst, med Josefin Nilsson och hennes syster Marie. Men så blir det inte. 

Josefin Nilsson föddes 1969 i När på södra Gotland. Hon blev känd i gruppen Ainbusk Singers, som senare bytte namn till enbart Ainbusk. Men hon spelade också in massor av skivor som soloartist, bland annat soloskivan Shapes 1993, där låtarna var skrivna av de forna ABBA-medlemmarna Benny Andersson och Björn Ulvaeus. 

Hon tävlade i Melodifestivalen, sjöng en av rollerna i musicalen Chess på cirkus och spelade filmroller i till exempel Juloratoriet, Adam och Eva och Det blir aldrig som man tänkt sig. 

– Det är jättesorgligt. Hon var en stor konstnärssjäl och en sann glädjespridare, säger Kalle Moraeus som arbetat med henne.

– Hon var en helt otrolig sångbegåvning. När jag hörde henne sjunga för första gången trodde jag inte mina öron, säger han till TT.

Komikern och programledaren Babben Larsson säger.

– Hon var en paradox. Hon var både en jordnära bonddotter och "high life". Väldigt stark men samtidigt så otroligt skör. Hon hade en fantastisk arbetsdisciplin och var ibland totalt odisciplinerad. En konstnär ut i fingerspetsarna, säger Babben Larsson till Nöjesbladet. 

– I Josefin fanns mycket kärlek och sorg samtidigt. Det kan man höra när hon sjunger. Hon lyckades med det svåra att få fram liv, kärlek, sorg och död men också humor, säger filmregissören Hannes Holm till TT. 

Josefin Nilsson fick både Ulla Billqvist-stipendiet och tillsammans med vännerna i Ainbusk Gotlands kommuns kulturpris och Povel Ramels Karamelodiktstipendium. 

På Länsteaterns facebooksida står nu skrivet: I himlen sjunger en ny röst, hög och klar. Men på jorden har vi mist en ängel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".