Förbipasserande framför graffitin "Buitres", som på spanska anspelar på "gam-fonderna" och disputen mellan Argentina och de amerikanska långivarna.
Förbipasserande i Buenos Aires framför graffitin "Buitres", som på spanska anspelar på "gam-fonderna" och disputen mellan Argentina och de amerikanska långivarna. Foto: AP

Argentina överens med amerikanska hedgefonder

1:34 min

Argentina har kommit överens med de amerikanska hedgefonderna. Fonderna kräver landet på pengar för skulder från början av 2000-talet. Bråket mellan argentinska staten och fonderna har pågått i 15 år.

På argentinsk tv sändes medlaren Daniel Pollacks presskonferens direktöversatt. De amerikanska långivarna, som i Argentina kallas för gam-fonderna, kommer nu få 4,65 miljarder dollar - förutsatt att överenskommelsen godkänns av den argentinska kongressen.

Om utbetalningen beviljas innebär det att en konflikt som plågat Argentina i 15 år slutligen är över.

Bråket har sitt ursprung i Argentinas ekonomiska kris år 2001. Krisen ledde till att landet inte kunde betala sina skulder. Några år senare kom den dåvarande regeringen överens med majoriteten av långivarna, som gick med på en skuldnedskrivning.

Men några av dem ville inte acceptera det, utan gick till domstol i USA - och vann. Tvisten har gjort det svårt för Argentina att ta lån på den internationella marknaden, och man har tvingats betala mycket högre räntor än andra länder i Latinamerika.

I Argentina har striden med de amerikanska långivarna också blivit en politisk strid. Den tidigare presidenten Cristina Fernández de Kirchner gjorde striden till en symbolfråga att inte vika sig för hedgefondernas krav, medan den nyvalde presidenten Mauricio Macri gick till val på att försöka nå en överenskommelse. Avtalet som skrevs på söndagen ger långivarna 75 procent av den summa som de ursprungligen begärt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista