Abeba Aregawi vid inomhus-VM i Sopot.
Abeba Aregawi vid inomhus-VM i Sopot 2014. Foto: Petr David Josek/TT.

Starka reaktioner på Aregawis dopning

1:55 min

Löparstjärnan Abeba Aregawi har lämnat ett positivt dopningsprov under träning i Etiopien. Nyheten har väckt starka reaktioner bland kollegor både i Sverige och internationellt.

En av Sveriges största friidrottsprofiler Malin Ewerlöf uttrycker att hon är skakad över uppgifterna:

– Ja, jag blev chockad måste jag säga. För jag är verkligen emot fusk. Och jag hoppas verkligen att idrotten ska sätta dit dem som fuskar. För det blir en tråkig känsla när man inser att det finns så mycket fusk kring framgångar.

Också Stefan Holm, förre olympiamästaren i höjdhopp uttrycker besvikelse.

– Det är bara oerhört tragiskt och tråkigt för Abeba Aregawi själv, och främst för svensk friidrott, för det sprider en misstanke kring andra idrottsmän också. Det är ju tyvärr så.

Friidrottsförbundet meddelar att man nu beslutat om att dubbla tider för dopningsavstängningar för deltagande i landslaget. För att markera att man tar starkt avstånd från all form av dopning.

Sveriges olympiska kommitté drar in allt stöd till Abeba Aregawi och stryker hennes namn från truppen för sommar-OS i Rio de Janeiro.

Abeba Aregawis A-prov visar spår av den förbjudna substansen meldonium, som sedan 1 januari i år finns på den internationella dopningsbyrån Wadas lista.

Bengt Skött, du är radiosportens mångåriga friidrottsreporter vilka ytterligare reaktioner har du sett att det kommit?

– Radiosportens expert Miro Zalar säger att det har varit rörigt med Aregawi från början till slut och syftar också på omständigheterna kring hennes medborgarskap från 2012 och framåt. Både förbundsordförande Toralf Nilsson och den förra friidrottsstjärnan Carolina Klüft har uttryckt väldig besvikelse. SVT:s expert Kajsa Bergqvist tycker att det känns som ett svek mot svensk friidrott. Nyheten om Abeba Aregawi har också uppmärksammats internationellt på exempelvis Fox News, BBC och The Guardian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista