Demokraternas kandidat Hillary Clinton. Republikanernas Donald Trump. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Demokraten Hillary Clinton och republikanen Donald Trump leder mätningarna för att bli sina partiers presidentkandidater. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Dags för "supertisdagen"

1:36 min

I dag röstar ett dussintal delstater i USA om vem de vill ha som sitt partis presidentkandidat. Den så kallade supertisdagens resultat kan avgöra om ytterligare någon presidentaspirant försvinner ur kampen.

– Supertisdagen blir en avgörande dag, säger Lisa Frey, som kommit på valmöte i Midlothian i Virginia.

Hon är där för att lyssna till senator Marco Rubio från Florida, som hon hoppas ska vinna över affärsmannen Donald Trump på den republikanska sidan.

Rubio är just nu den främste konkurrenten till Trump, tillsammans med senator Ted Cruz från Texas. Donald Trump leder i opinionen i varenda delstat inför dagen val, utom i Texas.

Lisa Frey tycker att guvernören John Kasich och läkaren Ben Carson ska stiga av efter supertisdagen med motiveringen de splittrar rösterna mot Trump.

Ted Cruz leder i sin hemstat Texas och vinner han inte där, räknar många med att han ger upp.

Marco Rubios delstat Florida röstar den 15 mars och oavsett hur det går i dag är det ingen som tror att han skulle vilja hoppa av innan dess.

På den demokratiska sidan leder Hillary Clinton stort i de flesta av delstaterna, inte minst i dem med stor afro-amerikansk befolkning. Motståndaren Bernie Sanders väntas minst vinna sin hemstat Vermont och ser ut att kunna ha en viss chans i Massachussets och Oklahoma om man ska tro mätningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista