Piratpartiet har stora på Island.
Piratpartiet har stora på Island. Foto: TANIA FUENTEZ/TT

Piratpartiet störst i Island

1:35 min

Piratpartiet har seglat upp som Islands största parti med runt 35 procent i flera opinionsundersökningar. Det unga partiets framgångar beror i hög grad på islänningarnas mycket starka misstro mot det gamla politiska etablissemanget.

– Jag skulle säga att huvuddelen av deras stöd helt enkelt är folk som är arga på regeringen och inte litar på politiker som är kopplade till det gamla systemet, som de upplever som korrupt, säger Gunnar Helgi Kristinsson, professor i statsvetenskap vid Islands universitet.

Statsvetarprofessorns pågående forskningsstudie visar att över hälften av islänningarna tror att deras politiker tar emot mutor. Ännu fler upplever att eliten ger politiska favörer åt släkt och vänner.

Islänningarnas tilltro till sina politiker rasade ihop totalt efter landets väldiga bankkrasch 2008. Sedan dess har Islands ekonomi återhämtat sig bättre än vad många hade vågat tro, men misstron mot samhällseliten ligger kvar på mycket höga nivåer.

Islands Piratparti grundades först fyra år efter kraschen, och det gynnar nu partiet, medger parlamentsledamoten Ásta Helgadóttir.

– Alla är verkligen arga på det som ledde fram till krisen, och hur de hanterade krisen. Självklart beror en del av vårt stöd på att vi inte var med, vi har inte begått samma misstag, säger Ásta Helgadóttir.

Det återstår nu att se om Piratpartiet kan behålla sitt stora väljarstöd ända till det isländska parlamentsvalet i april nästa år.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista