Förarlös drönare: Foto: TT
Förarlös drönare: Foto: TT

Allt fler terror- och rebellgrupper använder drönare

2:12 min

Länder såsom USA och Storbritannien har länge använt sig av så kallade drönare i krig. Men det blir vanligare att även rebell- och terrorgrupper använder sig av obemannade luftfarkoster i väpnade konflikter.


Det är främst i övervakningssyfte, till exempel för att få överblick i samband med en markoperation, som rebell- och terrorgrupper har börjat använda sig av drönare, konstaterar australiska Armament Research Services (Ares), i en ny rapport om ickestatliga aktörers drönaranvändning.

– De grupper där vi har sett den mest frekventa användningen av drönare är Islamiska staten i Syrien och Irak, separatisterna i östra Ukraina och till viss del också Hizbollah i Libanon. Det här är sannolikt något som kommer att bli ännu vanligare i framtiden, säger Nich Jenzen-Jones, rapportförfattare och chef på Ares.

Bilden delas av Siemon Wezeman, forskare på freds- och konfliktinstitutet Sipri. Han konstaterar att det än så länge finns ganska få exempel på att terror- eller rebellgrupper lyckats bestycka sina drönare, men att det nog bara är en tidsfråga.

– Allt eftersom fler personer och organisationer kan få tag i drönare och vet hur man flyger dem, så blir det bara en tidsfråga innan någon som vill göra något dåligt börjar använda dem på ett dåligt sätt, säger han.

Och detta har stater världen över blivit allt mer medvetna om, inte minst sedan drönare kraschlandat både framför Tysklands förbundskansler Angela Merkel och utanför Vita huset. Just nu utvecklas en rad olika system för att kunna identifiera och oskadliggöra drönare - vapen, mjukvara och särskilda nät för att fånga in farkosterna. I Holland har polisen till och med specialtränade örnar för ändamålet.

Men på lagstiftningsområdet är det svårare. Det är inte som med maskingevär och pistoler, där staten relativt enkelt kan motivera åldersgränser och restriktioner, säger Siemon Wezeman. Ett barn kan flyga en drönare utan att göra skada.

– Det handlar ju om... ja, leksaker, och vem kan bestämma att jag inte har rätt att äga en leksak, vilken leksak som är tillåten och vilken som inte är det? Det här har blivit så vanligt att du inte kan stoppa det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista