Bilden visar en informationsskylt över den mörklagda vägbanan på Öresundsbron som meddelar att bron är stängd. Foto: Johan Nilsson/TT.
Foto: Johan Nilsson/TT.

Pendlarna utsatta om Öresundsbron slås ut av olycka

2:19 min

Om regeringen hade gått vidare med sitt förslag om att kunna stänga Öresundsbron för att stoppa asylsökande till Sverige, hade pendlarna drabbats hårt. Godstrafiken hade klarat sig bättre. Det visar en utredning som de svenska och danska regeringarna beställt.

Varje dag passerar 1 100 lastbilar över Öresundsbron. Det görs omkring 70 000 personresor med bil och tåg och mellan 20 och 25 godståg kör över. En olycka som skulle stoppa den här trafiken under längre tid bedöms som ganska osannolik i utredningen.

– Det kanske händer en gång på 300 år, säger Bengt Hergart, anläggningschef på Öresundsbrokonsortiet. 

Det värsta scenariot är ett fartyg som kör över och skadar tunneldelen. Det skulle kunna skada bron för lång tid. 

Utredningen har pågått i två år. Den var inte klar i december när den svenska regeringen fick backa från sitt hårt kritiserade förslag att helt kunna stänga bron för att stoppa asylsökande. 

Analysen visar att färjorna mellan Helsingborg och Helsingör skulle klara att ta över persontrafiken och den regionala godstrafiken om bron slås ut. Men det skulle bli trångt i högtrafik, svårt att ta med sig bilen över och restiden skulle bli drygt två och en halv timme enkel väg från Malmö till Köpenhamn som är den vanligaste sträckan för de drygt 20 000 pendlarna.

– De skulle lida störst skada av detta, konstaterar Bengt Hergart. 

Det skulle också bli rejäl trängsel på de redan hårt belastade motorvägarna och tågen mellan Malmö och Helsingborg och mellan Helsingör och Köpenhamn.

Den långväga godstrafiken skulle klara sig bättre, eftersom den också kan styras om till färjelinjerna från Tyskland. 

Värst skulle det vara om Öresundsbron inte gick att använda i mellan tre och sex månader. Det bedöms vara för lång tid för pendlarna att stå ut innan de söker jobb på hemmaplan istället och för kort tid för rederier som kan tänka sig att dra igång nya färjelinjer över Öresund. 

– De räknar på om det finns ett business-case för dem helt enkelt och då behöver de en längre tid, säger Bengt Hergart. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista