Rökning
Foto: TT

Förslag på att tobak inte ska få exponeras i butiker

3:41 min

Det kan bli förbjudet att exponera tobaksvaror i butiker och e-cigaretter ska inte få användas i rökfria miljöer. Det föreslås i en ny utredning som lämnas till regeringen idag.

Och svenskarna välkomnar förslagen, enligt en ny undersökning. 

I den särskilde utredaren Göran Lundahls slutbetänkande ”En översyn av tobakslagen – nya steg mot ett minskat tobaksbruk” så föreslås även att en tillståndsplikt för tobaksförsäljning och rökförbud i vissa utomhusmiljöer.

Dessutom föreslås ett förbud mot att använda bland annat e-cigaretter i rökfria miljöer.

– Dels vill vi se till att folk inte utsätts för passiv rökning, dessutom menar vi att det här hjälper till att avnormalisera tobaksbruket, säger Göran Lundahl.

Och många av de föreslagna åtgärderna har stöd hos svenskarna, enligt Ulrica Sundholm, intressepolitiskt sakkunnig på Cancerfonden.

– Två av tre vill se ett exponeringsförbud i butik, som då handlar om att man i butiken inte får skylta med cigarettpaketen. Det handlar om att färre unga ska börja röka och att de som vill sluta röka kan få en hjälp på traven. Man ska inte behöva frestas när man står där i kassan, säger hon.

Förslagen om tillståndsplikt och exponeringsförbud gäller även snus. Dessutom föreslås att snus inte längre ska jämställas med livsmedel i livsmedelslagstiftningen.

Utredningen föreslår att en ny tobakslag kan träda i kraft den 1 januari 2018.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista