Inte sedan 50-talet har partiförbud utfärdats i Tyskland.
Inte sedan 50-talet har partiförbud utfärdats i Tyskland. Foto: JAN BAUER/TT

Nynazistiska partiet kan förbjudas i Tyskland

1:50 min

I den tyska författningsdomstolen börjar i dag en historisk rättegång om att förbjuda det nynazistiska partiet NPD.

Ett tidigare försök att förbjuda partiet misslyckades. Inte sedan 50-talet har partiförbud utfärdats i Tyskland där ingrepp mot politiska partier är ytterst komplicerade som en reaktion på nazidiktaturens avskaffning av allt politiskt motstånd.

Domaren betonade allvaret i processen som inleds i Karlsruhe i dag. 

– Ett partiförbud är en utmaning för varje demokratisk rättsstat.

Det är den grundläggande frågan rätten har att ta ställning till,är detta ett parti som missbrukar den demokratiska friheten i syfte att avskaffa demokrati och frihet. Det vill företrädarna för Tysklands delstater, som har anmält NPD, Tysklands Nationaldemokratiska parti, få stopp på.

Rättegången sker i en tid då våld och hot från NPD och andra högerextrema grupper mot framför allt flyktingar och människor som engagerar sig för flyktingar har ökat kraftigt. 

De som vänder sig mot ett förbud hävdar att det inte hindrar själva åsikterna. Det riskerar att ge NPD en martyrstatus och öka stödet för deras tankegods, även om det sker i andra former.

Man pekar också på att NPD:s betydelser och faktiska inflytande har minskat medan högerpopulistiska och invandringskritiska Alternativet för Tyskland, AFD, erbjuder ett mer rumsrent alternativ för människor med nationalistiska och främlingsfientliga åsikter.

Förespråkarna för ett partiförbud pekar på det orimliga i att partiet, som har representanter i Mecklenburg-Vorpommerns delstatsparlament och flera kommuner, åtnjuter skattemedel för att finansiera sin verksamhet.

– Partiet gynnas av det statliga partistödssystemet. Vi kan inte längre passivt se på hur de missbrukar skattemedel för nynazistisk propaganda, sa inrikesministern i delstaten Bayern.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista