Denguefeber ökar kraftigt i Thailand

1:29 min

Antalet fall av Denguefeber ökar kraftigt. I januari rapporterade Folkhälsomyndigheten närmare dubbelt så många svenska fall jämfört med 2014 och 2015. Över hälften av fallen har inträffat i Thailand.

– Det pratas mycket om denguefeber just nu, det är mycket i ropet. Men vi är inte speciellt rädda. Line vår dotter hade ju dengue förra året, men det gick bra. Det var en snäll variant av dengue, säger Malin Axelsson som bor med sin familj i Thailand.

Det är dengueår i Thailand och den obehagliga febersjukdomen fyller sjukhusen över hela landet.

Även svenska turister drabbas och januari rapporterade Folkhälsomyndigheten 44 fall av denguefeber mot 26 fall samma tid året innan, över hälften inträffade i Thailand.

Myggan som sprider denguefeber trivs, till skillnad från malariamyggan, bäst i städer och den sticker gärna under dag- och kvällstid.

Symptomen yttrar sig i feber, värk i leder och hudutslag. I undantagsfall kan Denguefeber ge blödningar i inre organ och i värsta fall kan leda till döden.

Ingen svensk har ännu dött av denguefeber enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– För svenska resenärer är dengue en obehaglig sjukdom. Ganska många får väldigt hög feber och väldigt ont i kroppen. I Sydostasien och i fattiga länder med dengue är det en mycket farlig sjukdom som orsakar svår sjuklighet bland småbarn och även dödlighet bland småbarn, säger Anders Tegnell.

Det gäller enligt Anders Tegnell att skydda sig mot myggbett.

– Man ska skydda sig på klassiskt sätt. På dagarna ser man till att ha myggmedel på sig. På nätterna sover man under myggnät eller i luftkonditionerade rum. och komma i håg att den här myggan kan bita nästan dygnet runt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.