Speciellt är det koncepten Ninjago, Star wars, Friends och Duplo som säljer bra.
Speciellt är det koncepten Ninjago, Star wars, Friends och Duplo som säljer bra. Foto: Lai Seng Sin/TT.

Lego slår rekord

Bästa resultatet i företagets historia
1:09 min

Den danska leksakskoncernen Lego redovisar rekordvinst för andra året i rad, och är på väg att bli världens största leksaksföretag. 

I fjol väckte Legos VD Jørgen Vig Knudstorp uppmärksamhet när han firade det årets rekordvinst med en sång och en dans. I dag hade han ännu större anledning att fira, när Lego bräckte förra årets rekord med 31 procent och presenterade en vinst på 9,2 miljarder danska kronor. Det bästa resultatet någonsin i företagets historia.

Och det är mycket som pekar kraftigt uppåt för den danska leksakskoncernen nu. Omsättningen ökade i fjol med 19 procent till 36 miljarder danska kronor, vilket betyder att företaget fördubblat sin omsättning på fyra år och att Lego nu noterat tillväxt elva år i följd.

Speciellt är det koncepten Ninjago, Star wars, Friends och Duplo som säljer bra. Lego menar själva att man under året nådde ut till 100 miljoner barn i 140 länder, inte minst på nya växande marknader som Kina och Brasilien.

Den kraftiga expansionen på senare år gör nu Lego till världens näst största leksaksföretag räknat i omsättning. Amerikanska Mattel, som tillverkar Barbiedockan, är marginellt större men flera bedömare i Danmark menar nu att Lego kommer ta förstaplatsen under 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".