Foto: Fanni Olin Dahl/TT.
Foto: Fanni Olin Dahl/TT.

Skärpt straff för sexbrott på nätet

1:49 min

Hovrätten skärper straffet för en 29-årig man som från sitt pojkrum i en lägenhet i norra Stockholm har han utfört ett stort antal sexualbrott över internet.

Totalt finns 68 målsägaren. Den äldsta var 20 år när brotten begicks, den yngsta 11 år. Enligt åklagarna finns brottsoffer i alla landets län – förutom Gotland.

– Det är en stor hänsynslöshet mot unga människor som varit utsatta för grova övergrepp på nätet. De har tvingats utföra sexuella handlingar som varit svårt smärtsamma många gånger. Det har varit en mycket hänsynslös brottslighet mot många barn, säger hovrättsrådet Bertil Ahnborg om brotten.

Brottsligheten ska ha börjat 2009 och pågått fram tills han greps och häktades, 2013. Han har nu suttit häktad i två och ett halvt år.

I tingsrätten dömdes han till sju års fängelse. Alla parter överklagade, och förhandlingarna i Svea hovrätt har pågått sedan september förra året.

I dag skärpte alltså hovrätten straffet med nio månader – till fängelse i sju år och nio månader. Även skadeståndet till offren höjdes, och uppgår nu till totalt 5,8 miljoner kronor.

– Dels ser vi på gärningarna som sådana på ett kanske strängare sätt, sen rubricerar vi upp några till grövre brott än det hovrätten gjort. Dessutom har vi gjort en del omrubriceringar för det som kallas grovt sexuellt tvång, till grovt sexuellt utnyttjande av barn. Det efter en dom från Högsta domstolen, som kommit efter tingsrättens dom i detta mål, säger hovrättsrådet Bertil Ahnborg.

Trots straffskärpningen frias dock mannen även nu i hovrätten för flera av de sexbrott som han åtalades för.

– Vi tycker att detta är en jätteviktig dom för vi behöver praxis. Praxis spretar väldigt mycket i de här frågorna. Det kan vara så att deras (hovrättens) bedömning är den ledning vi behöver inför framtiden, säger åklagare Annika Wennerström.

Mannen har framförallt kontaktat de unga flickorna via sajten Kamrat, där han haft 178 registrerade profiler som han använt sig av. Kommunikationen har sen ofta fortsatt på till exempel MSN eller Facebook.

Mannen har fått flickorna att skicka lättklädda bilder på sig själva -– därefter har han hotat att skicka bilderna vidare till föräldrar och kompisar, om flickorna inte fortsatt att förse honom med grövre bilder.

Målsägarbiträde Magnus Forsman företräder fyra av de utsatta flickorna.

– Det mår ju inte bra. Dels för det som de blivit utsatta för, men givetvis också för att det dragit ut på tiden. Vilket är rimligt när det är ett så omfattande mål, säger han.

Mannen jobbade som it-konsult när han greps. Han har under hela utredningen nekat till brott, och hävdat att hans dator har varit fjärrstyrd, något som både tings- och hovrätten anser vara motbevisat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista