Mannen som döms till livstids fängelse fångades på bild via en övervakningskamera samma dag som imamen sköts.
Mannen som döms till livstids fängelse fångades på bild via en övervakningskamera samma dag som imamen sköts. Foto: Polisen.

Livstid för attentat mot imam

Livstid för attentat mot uzbekisk imam
2:15 min

Hovrätten skärper straffet för den uzbekiske torped som sköt en imam i huvudet i Strömsund 2012. Imamen överlevde men skadades svårt. Vem som beställde mordet är ännu ej utrett.

Hovrätten för Nedre Norrland skärper straffet för den man från Uzbekistan som dömdes för ett mordförsök på en imam i Strömsund 2012.

Anledningen är att imamen Obid Nazarov blev så pass allvarligt skadad vid attentatet att det är likvärdigt med ett fullbordat mord. Därför dömer hovrätten mannen till livstids fängelse.

– Vi är såklart mycket nöjda med domen och överlag med processen som sådan. Och min klient är mycket nöjd, säger advokat och målsägarbiträde Marcus Lodin.

Obid Nazarov från Uzbekistan sköts i huvudet när han var på väg till fredagsbönen en ferburaridag 2012.

Förra året greps och åtalades en 37-årig från Uzbekistan misstänkt för brottet och i rätten berättade han detaljerat om hur han rest fram och tillbaka till Sverige för att söka reda på imamen på uppdrag av en man i Moskva.

Moskvamannen ska enligt 37-åringen också ha legat bakom ett attentat mot en annan uzbekisk man i Turkiet 2014.

37-åringen dömdes av tingsrätten mot sitt nekande till 18 års fängelse för mordförsöket, men hovrätten skärper alltså straffet till livstids fängelse. 

– I det här fallet så nära ett fullbordat mord som man kan komma egentligen. Imamen blev ju väldigt allvarligt skadad, så det är därför, säger hovrättsråd Irja Hånell.

37-åringens försvarsadvokat Jorge Concha hoppas att kunna ta frågan till högsta domstolen.

– Rent spontant kan säga redan nu att jag kommer rekommendera min klient att självfallet överklaga det här, säger han.

Ett flertal exiluzbeker följde rättegången på plats och intresset har enligt dem varit stort även i Uzbekistan.

Imamens son David Nazarov har sagt att han hoppades att det i domen skulle framgå att det var den uzbekiska staten som låg bakom attentatet mot hans pappa.

I hovrättsdomen skriver rätten att det finns en del omständigheter som talar för att motivet till kan ha varit religiöst eller politiskt. Men man menar samtidigt att utredningen inte ger underlag för någon säker slutsats om vem som ligger bakom uppdraget.

Åklagare Krister Petersson som i rätten har argumenterat för att uzbekiska staten var inblandad, säger han har förståelse för hovrättens bedömning.

– Jag tyckte att jag har presenterat en hel del omständigheter. Men jag har inga fingeravtryck eller inte sett några hemliga avlyssningar där den uzbekiska staten beställer något så att säga. Utifrån den synpunkten kan jag acceptera och förstå att hovrätten inte tar steget fullt ut.

– En hel del pekar på uzbekistan, men inte tillräckligt för att hovärtten i ett så viktigt dokument som en dom kan finna det utrett, säger åklagare Krister Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".