Nyanländ och Emil Källstrom (C) i bildmontage.
Emil Källström är ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet. Foto: Jonas Ekströmer /TT, Anders Wiklund /TT

Centerpartiets app ska underlätta för nyanlända

1:25 min

Centerpartiet presenterar i dag ett förenklat förslag för den som vill starta företag.

Ingångsföretag kallas förslaget som riktar sig främst till nyanlända.

Förslaget innebär att det enda som krävs är betalning av en skatt på 25 procent upp till en omsättning upp till 250 000 kronor per år.

Emil Källström är centerpartiets ekonomisk politiska talesperson.

– Vi ser att det här skulle vara en viktig del i att klara av integrationsutmaningarna och att fler nyanlända kommer i sysselsättning, men också öppet för andra som vill bedriva småskaligt företagande, säger Emil Källström.

Förslaget om ingångsföretag vänder sig inte enbart till nyanlända, som centerns tidigare förslag om ingångsjobb.

Den som vill starta ingångsföretag ska via en app i mobilen kunna utföra sina affärer och ta betalt och då går automatiskt 25 procent av omsättningen till Skatteverket.

Appen som Skatteverket får i uppdrag att konstruera, ska sköta inbetalningen av sociala avgifter och inget administrativt arbete måste utföras.

Det blir en enkel sak att starta ett första företag inom den bransch som en nyanländ kan ha arbetat i tidigare. Till exempel i olika servicejobb som skomakare eller skräddare. Ingen kunskap i svensk byråkrati eller skattelagstiftning behövs och ingen moms behöver heller betalas enligt Centerpartiets förslag.

Tidigare har Centern inte velat ange vilken månadslön som kan vara lämplig för nyanlända som snabbt börjar jobba.

Men nu står det klart att en företagare i förslaget om ingångsföretag får räkna med cirka 20 000 kronor per månad minus skatt och omkostnader, det vill säga en bit under 15 000 kronor i månaden netto.

– Genomför vi det här förslaget, då talar vi om tusentals fler människor som testar vingarna som företagare här i Sverige, säger Emil Källström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista