Donald Trump Hillary Clinton
Foto: AP

Inför supertisdag i USA

1:38 min

I dag är det så kallad supertisdag i USA. Dagen innebär att ett dussintal delstater röstar om vem de vill ha som sitt partis presidentkandidat i valet i höst.

Enligt opinionsmätningarna leder Hillary Clinton i de flesta delstaterna för demokraterna och affärsmannen Donald Trump för republikanerna i alla delstater utom Texas.

Jim Wilson, som stödjer senator Marco Rubio från Florida, och följer honom över hela USA, säger att alla är rädda för att Donald Trump ska ge sig på dem och att Trumps beteende är ovärdigt en presidentkandidat.

Inte desto mindre visar opinionsmätningarna att affärsmannen leder och leder stort i de flesta av de delstater som röstar i dag. Undantaget är Texas där Ted Cruz ser ut att ta hem den viktiga delstaten. Allt annat vore katastrof för honom eftersom det är hans hemstat som senator.

Marco Rubio, från Florida, som försöker bli ett samlande namn mot Donald Trump, ligger tvåa i några delstater och riskerar till och med att inte ta sig över tröskeln för att kunna vara med i fördelningen av delegater.

På den demokratiska sidan leder Hillary Clinton i de flesta av delstaterna, men utmanaren Bernie Sanders ser ut att minst ta hem sin delstat Vermont, där han är senator.

Demokraterna fördelar sina delegater proportionellt, visserligen med trösklar i en del delstater, men Sanders kan vinna värdefulla delegater i delstater där det ser jämnare ut, som Massachusetts och Oklahoma.

Sanders samlade in rekordmycket pengar, 42 miljoner dollar, i februari. Han tänker fortsätta, meddelar han, trots att Hillary Clinton framstår alltmer igen som vinnarkandidaten hos demokraterna.

Valresultaten börjar komma in i natt svensk tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista