Flyktingar i Grekland och Alexis Tsipras, Greklands premiärminister.
Flyktingar i Grekland. Alexis Tsipras, Greklands premiärminister. Foto: AP

Grekland lämnar besked om kris i flyktingfrågan

"Det är aldrig tillräckligt med pengar för problemen är gigantiska"
1:37 min

EU måste ta sitt ansvar och bistå Grekland i denna kris med tusentals flyktingar som blir strandsatta när gränserna norrut har täppts till. Det är beskedet från regeringspartiet Syriza.

I morgon väntas EU fatta beslut om att skjuta till uppemot 7 miljarder kronor för tre år framöver, vilket välkomnas men det räcker förmodligen ändå inte, säger Ioanneta Kavvadia som är parlamentsledamot för regeringspartiet Syriza.

– Det är aldrig tillräckligt med pengar för problemen är gigantiska och om kriget i Syrien fortsätter så kommer flyktingsituationen bara att bli värre och värre, befarar Ioanneta Kavvadia.

Att tusentals människor varje dag anländer hit och blir strandsatta överskuggar allt i regeringsarbetet, hävdar hon.

Parlamentsledamoten tillbakavisar kritik om att Grekland inte skyddat EU:s yttre gräns.

I höstas beslöt EU att 160 000 flyktingar skulle omfördelas över Europa från bland annat Grekland, men få personer har flyttats. Vad händer då om EU fortsätter att stå splittrat och inte tar emot människor.

– Vi har en plan säger Ioanneta Kavvadia och talar om verktyg för att pressa andra EU-länder.

Liknande tongångar om att blockera omröstningar i EU har hörts från premiärminister Tsipras. Grekland anser sig inte kunna klara denna kris på egen hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".