Regeringen vill införa 18-årsgräns på solarier senast 2018.
Regeringen vill införa 18-årsgräns på solarier senast 2018. Foto: Frank Augstein/TT.

Solarier kan få 18-årsgräns

Miljödepartementet: Verkningslöst med riskinformation
2:43 min

Regeringen går vidare med planerna på att införa en 18-årsgräns på solarier. Förslaget skickas nu till EU-kommissionen för godkännande. En lagändring har i dagsläget stöd i riksdagen, visar Ekots rundringning till partierna.

Hudcancer är ju en av våra vanligaste cancerformer och det är den som växer mest, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP). Vi är väldigt oroliga för och vill skydda våra barn och ungdomar så mycket det bara går från den här cancerformen. Då är det viktigt att dra ned på solariesolandet. Då är det viktigt att dra ned på solariesolandet. Vi ser ingen anledning till att ungdomar ska sola i solarier, då är det viktigt att ha en åldersgräns.

Regeringen vill ändra strålskyddslagen - så att det blir förbjudet att yrkesmässigt låta någon som inte har fyllt 18 år sola i ett solarium. Den som bryter mot regelverket ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Ekot har tagit del av det färdiga förslaget, som nu har skickats till EU-kommissionen för granskning. Där konstaterar miljö- och energidepartementet att det är "verkningslöst" med ytterligare informationsinsatser till ungdomar om riskerna med solariesolning. För att skydda barn och unga är det nödvändigt att en 18-årsgräns skrivs in i lagen från och med den första juli 2018, anser regeringen.

I Sverige finns ett stort antal obemannade solarier. De ska fortsatt vara tillåtna, men det ska ställas krav på tekniska lösningar som gör att kundernas ålder kan kontrolleras.

– Precis som andra länder har löst den frågan, så går det att lösa i Sverige. Det finns goda möjligheter för en solarieägare att säkerställa att åldersgränserna upprätthålls även om solariet skulle vara obemannat, säger Åsa Romson.

Förslaget om en 18-årsgräns på solarier ser i dagsläget ut att samla en majoritet i riksdagen. Vänsterpartiet stödjer spontant förslaget. Det gör också Sverigedemokraternas Carina Herrstedt, med hänvisning till risken för hudcancer.

– När man ser hur utvecklingen har varit och hur andra länder gör, så ställer vi oss positiva. Men, som sagt, vi har inte läst förslaget än.

Men Moderaternas socialpolitiska talesperson Cecilia Widegren tror inte att ett förbud är rätt väg är gå.

– Det går inte att lagstifta bort alla risker i livet, men vi måste jobba mer ansvarsfullt med information och se till att tydliggöra att all typ av ultraviolett strålning i för stor dos inte är bra för någon, säger hon.

Kristdemokraten Emma Henriksson, ordförande i riksdagens socialutskott, är inne på samma linje.

– Lagstiftning är inte alltid det bästa sättet att undvika faror, utan vi måste ta ett personligt ansvar, som vuxna och som vuxna måste vi ta ett ansvar för våra barn, säger hon.

Men Åsa Romson tycker att samhället måste ta ökningen av hudcancer på allvar.

– När det gäller barn och ungdomar ska vi skydda dem mot den typen av sjukdomar, om vi kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".