Donald Trump till höger och Chris Christie i bakgrunden till vänster.
Donald Trump höll segertal i Florida. Foto: Andrew Harnik Foto: Andrew Harnik

"Cruz lika illa som Trump"

5:26 min

Donald Trump är den stora segraren för republikanerna.

– Det verkar inte var någon som drar sig ut. Det gör att splittringen fortsätter vara stor, säger Hans Bergström.

Donald Trump har enligt preliminära siffror säkrat segern i Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee och Virginia. Dessutom han goda chanser i Vermont. Men enligt Hans Bergström, fd chefredaktör för DN, numera bosatt i USA och republikan, är det även en stor seger för Trump att ingen annan kandidat kastade in handduken.  

– Det blir ingen uppslutning bakom ett alternativ. Det verkar bli mer sannolikt att Trump går mot en seger, säger han.

Den som närmast jagar Donald Trump är Ted Cruz, senatorn från Texas. Cruz ser ut att vinna i både Texas och Oklahoma och därmed har han segrat i tre delstater totalt. 

Marco Rubio ligger bra till i Minnesota, men misslyckades att nå över 20-procentspärren i flera delstater, vilket gör att han går miste om många delegater. Ett stort nederlag för Rubio. 

– Man måste vara medvetna om att Cruz nästan är lika illa omtyckt som Trump av det republikanska etablissemanget, säger Bergström.

– Moderata republikaner, som jag, kan lika lite tänka oss Cruz som Trump, fortsätter han.

Hillary Clinton vann som väntat de flesta primärvalen för demokraterna. Hon vann stort i flera stater i söder, där hon har en stort väljarstöd bland svarta väljare. Bernie Sanders vann sin hemstat Vermont och ser även ut att vinna i Oklahoma.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista