Republikanen Donald Trump, statsvetaren Frida Stranne och demokraten Hillary Clinton.
Statsvetaren Frida Stranne tror att det kommer att bli en kamp. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Statsvetare om supertisdagen: Ett väntat resultat

"Sannolikt att det blir Trump mot Clinton"
1:30 min

Donald Trumps framgångar beror på ilskan som finns mot det politiska etablissemanget, menar statsvetaren och USA-forskaren vid Halmstad högskola Frida Stranne.

Grafik: Så röstade man Lista: Alla kandidater

– Det ter sig ju allt mer sannolikt att det här blir Donald Trump mot Hillary Clinton och det vänder ju upp och ner på allt som vi trodde oss veta om amerikansk politik, säger statsvetaren Frida Stranne.

Hon menar att Donald Trump gjort allt man inte ska och han har betett sig på ett sätt som inte borde ha gett den framgång som han fått, men uppenbarligen har han lyckats locka många med sina utspel, menar Frida Stranne.

Orsaken till Donald Trumps framgång säger hon vara den upplevda ilskan som finns mot det politiska etablissemanget.

– En upplevelse av att USA tappar kraft och att man inte har initiativet i världspolitiken, att man inte är det framgångsland man har varit, säger Frida Stranne.

Vad säger du om resultatet för Hillary Clintons del?

– Det var också väntat men det här kommer att bli en kamp. Bernie Sanders kommer inte ge sig. Det är många delstater kvar och det här kommer förmodligen bli en utdragen process där Sanders vill pressa Clinton ännu mer till vänster. Så det här är ju inte avgjort, men det är ju precis vad Hillary Clinton behövde. En tydlig markering att hon har ett momentum i detta och nu riktar hon ljuset mot hösten redan, säger statsvetaren Frida Stranne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".