Brandman släcker eld med brandskum
Bilden är en genrebild. Foto: TT

Vill skärpa lagen efter miljöskandal

2:28 min

Skärpt kemikalielagstiftning, bättre tillsyn och ett center för att få producenter och konsumenter att ersätta farliga ämnen och material med ofarliga.

Det är delar av förslaget från regeringens utredare Göran Enander efter giftskandalen. Hans analys visar på brister i flera viktiga led.

– Det är inte någon som glömt att skruva på en kran utan det är ganska stora systemeffekter, alltså det är hela miljöarbetet som vi kommer in på mer eller mindre här. 

En av de allvarligaste kemikalieolyckorna på decennier i Sverige har det kallats, att högfluorerade ämnen under lång tid kunde spridas främst från brandövningsplatser till dricksvattentäkter. Av en slump hittade man giftet i vattnet i Tullinge 2011. Därefter upptäcktes det på flera orter, bland annat i Uppsala och i Kallinge.


Göran Enanders kritik handlar bland annat om bristande miljötillsyn, brist hos olika myndigheter och på bristande egenkontroll hos de som använder kemikalierna. Han vill ha skärpta kemikalielagar. Det är i stort sett fritt fram att börja använda nya kemikalier utan att bevisa att de är ofarliga, säger han:

– Ja, det viktigaste är ju kemikalielagstiftningen, helt klart. Har vi en bra kemikalielagstiftning är det andra mindre intressant.

Risken är stor att PFAS finns spritt på fler platser än vi känner till, säger utredare Enander.
–Viktigt är att samhället inventerar de här områdena nu snabbt, så vi hittar de eventuella vattentäkter som har höga PFAS-halter.

– Vi måste också få en bättre samordning mellan ansvariga myndigheter.
Göran Enander drar en parallell mellan det som föregått PFAS-föroreningarna och diskussionen som fanns efter Hallandsås-kommissionen.

–Vi ser också nu att myndigheter inte klarar av att samverka. Då måste man hitta en lösning på det.


Eftersom kritiken funnits tidigare, varför tar det stopp, varför har det inte sipprat ut i myndigheter så de bättre hanterar den här typen av föroreningar?


– Det finns någon strukturell historia, att myndigheter är sig själva nog. Jag pekar också på att regeringskansliet är organiserat så att olika departement har ansvar för sina myndigheter. Man får oftast "inte betalt" för att samverka, utan man arbetar med sina frågor, säger Göran Enander.  –Men i sådana här frågor är det helt klart att det skulle må väldigt väl utav att de här fem, sex viktigaste myndigheterna samverkade.

Idag lämnade han sin analys till klimat- och miljöminister Åsa Romson. Hon vill underlätta för de giftfria alternativen till PFAS. Hon ska också arbeta för skärpta regler i EU för en större grupp av de här ämnena:

– Ja det är viktigt att Sverige ligger på och är ett av de mest aktiva länderna i EU för att skärpa EU:s kemikalielagstiftning. Inte minst när det gäller att hantera PFAS-ämnena, eller fluorkemikalierna som grupp. Och inte bara som man nu har, reglerat ämnena enskilt.

Fakta:

Högfluorerade kemikalier kallas med ett samlingsnamn PFAS.

Det är en grupp av många olika syntetiska ämnen som används i produkter främst för att de motstår värme, olja, smuts och vatten.

PFAS är extremt svåra att bryta ner i naturen, i sig själva eller som nedbrytningsprodukter. Vissa är giftiga och anrikas i näringskedjan och utsöndras enbart långsamt av människor som djur.

Att dricka vatten med mycket höga halter av PFAS under lång tid misstänks kunna öka risken för negativa hälsoeffekter.

De höga PFAS-halter som upptäckts i dricksvatten i Sverige kommer främst från brandskum, som främst använts för att släcka bränslebränder.

Fluorbaserat brandskum används fortfarande på marknaden. Skum med PFOS (den mest uppmärksammade av alla PFAS) är förbjudet att använda sedan 2011.

Källa: Utredningen om spridning av PFAS-föroreningar i dricksvatten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista