Lastbilar. Foto: TT
Skatteverket hittade fel i 40 av 50 granskade åkerier. Lastbilarna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Skatteverket upptäckte fel i 40 av 50 granskade åkerier

"Anser sig tvingade att pressa priserna"
1:48 min

En granskning, som Skatteverket har gjort för att komma åt fusk inom åkeribranschen, visar att av 50 granskade åkerier hittades fel i 40 av dem. Det här presenteras i en rapport som kommer i dag.

– Det vi ser är svenska företag som på ett felaktigt sätt anlitar utländska företag eller utländska chaufförer, säger Pia Bergman.

Bakgrunden till granskningen var en enkät från 2013 till företagen som visade att transportbranschen upplevde att den oschyssta konkurrensen hade ökat.

Skatteverket valde sedan ut runt 100 stora och medelstora åkerier där de misstänkte fusk. Av dem har hälften nu granskats och i 40 av dem hittades fel.

– Det första som vi hittat är att företagen har bytt ut sina chaufförer till chaufförer från andra länder, som man haft som anställda. Man har inte betalt de sociala avgifterna och man har heller inte dragit någon skatt på lönerna, säger Pia Bergman.

Ett annat upplägg är åkerier som anlitat chaufförer som de anser vara egenföretagare, men som saknat F-skatt.

En tredje variant är åkerier, som anlitat utländska bemanningsföretag men som haft hela sin verksamhet i Sveriget.

Efter granskningen har de 40 åkerierna fått 44 miljoner mer att betala i skatt och avgifter. Runt 1000 chaufförer utreds också om i vilket land de ska betala skatt.

Pia Bergman på Skatteverket ser flera förklaringar till fusket.

– Allt från ren gnidenhet till att man anser sig tvingad till att pressa ned priserna så pass mycket att för att få uppdraget, säger Pia Bergman.

Pia Bergman betonar att även om de flesta företagen sköter sig så leder fusket till en ond cirkel där även de som sköter sig tvingas pressa priserna nedåt.

– De här företagen har ju försökt manipulera marknaden genom att fuska, säger Pia Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".